Élet-Stílus

Hosszú távon életet menthetnek ezek az ételek

Hosszú távon életet menthetnek ezek az ételek (Hosszú távon életet menthetnek ezek az ételek)
Hosszú távon életet menthetnek ezek az ételek (Hosszú távon életet menthetnek ezek az ételek)
Íme, azok a gyümölcsök és magvak, melyek leginkább segítenek a rák, a szívroham, és stroke megelőzésében.

Sokszor halljuk a „szuperkaja” kifejezést, és néha már úgy tűnik, mintha a fitneszguruk és önjelölt dietetikusok mindenre ezt mondanák, amiben legalább egy kis vitamin van. Mégis léteznek olyan gyümölcsök és magvak, amelyek különösen hasznosak, ha valaki egészségesen szeretne élni – a Daily Mail gyűjtötte össze őket.

Meggy

Fotó: MTI

A meggyben sok antioxidáns található, ennek eredményeképp csökkenti a gyulladásokat, jobb alvást tesz lehetővé és gyorsítja az izmok regenerálódását. A kutatások azt mutatják, hogy elég meggyet fogyasztva csökkenteni lehet az edzés olyan hatásait, mint az izomláz vagy a gyengeség.

Avokádó

 Kép: Thinkstock

Tele van egyszeresen telített, egészséges zsírokkal, amelyek többek között csökkentik a koleszterinszintet és csökkentik a szívroham kockázatát. Egy friss tanulmány azt mutatta ki, hogy egy közepesen kevés zsírt tartalmazó diéta napi egy avokádóval jobban csökkenti a rossz koleszterin szintjét, mint egy zsírszegény diéta avokádó nélkül.

Tőzegáfonya

 Kép: Thinkstock

A tőzegáfonyát nagyon régóta használják húgyúti megbetegedések kezelésére. A tanulmányok azonban azt mutatják, hogy ezen kívül is rengeteg mindenre jó: védi a szív egészségét, bizonyos típusú rákok megelőzésében is hasznos, a száj egészségéhez is hozzájárul, és felveszi a harcot a fertőzésekkel is. Mindez azzal magyarázható, hogy az áfonya tele van polifenollal, ami pedig antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális hatással bír. Nem mindegy azonban, milyen formában vesszük magunkhoz: a különböző áfonyalevek rendszerint tele vannak cukorral.

Kék áfonya

 Kép: Thinstock

Mivel a kék áfonyában rengeteg antioxidáns, vitamin és ásványi anyag található, számos, egészségre jótékony hatását mutatták már ki: jót tesz a szívnek, a rákmegelőzésben is hasznos, felpörgeti az agyi funkciókat és javítja a látást is. Sőt, egyes kutatások szerint a kék áfonya késlelteti az öregedést, így a ránctalanító krémek jóval olcsóbb alternatívája.

Tökmag

 Kép: Thinstock

Azon kívül, hogy rendkívül tápláló, sok benne a fehérje, a rost, a mangán, a magnézium és a kén, illetve kiváló cink-forrás is. Fontos az immunrendszernek, a sejtek növekedéséhez és osztódásához, de befolyásolja a hangulatot, illetve a szemek és a bőr egészségét is. Ha a zabkásájához vagy salátájához ad egy keveset, máris felturbózhatja a tápanyagbevitelét.

Chia magok

 Kép: Thinkstock

A tengerentúlon a chia-magok már évek óta nagyon népszerűek, Magyarországon csak mostanában terjednek el. Magas tápanyag-, de alacsony kalóriatartalmú étek. A chia-magok szintén tele vannak antioxidánsokkal, rostokkal és ásványi anyagokkal, de omega-3 zsírsavat is tartalmaznak, bár ezt nehezebben nyeri ki a szervezetünk, mintha halat ennénk. Sőt, több kalcium van benne, mint azonos mennyiségű tejben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik