Élet-Stílus

Hét év alatt kilencszer győzte le a rákot az édesanya

A kétgyerekes nő annak ellenére kénytelen volt megküzdeni a rettegett betegséggel, hogy korábban óvatosságból a petefészkeit és a melleit is eltávolíttatta.

Emma Hannigannel 2005-ben közölték orvosai, hogy a BRCA1 nevű gént hordozza, ami nők esetében jelentősen, vagyis mintegy 85 százalékkal növeli mellrák, és 50 százalékban a petefészekrák kialakulásának valószínűségét. A kétgyermekes édesanya már a következő évben kés alá feküdt, hogy eltávolíttassa a melleit és a petefészkeit is. Azt remélte, hogy a drasztikus beavatkozással sikerül megakadályoznia a betegség kialakulását.

Csakhogy a műtét ellenére a most 42 éves asszonnyal egy évvel később szörnyű hírt közöltek orvosai: azt, hogy mellrákja van. Azóta Emma, a dublini írónő kilencszer nézett farkasszemet ugyanezzel a diagnózissal, négyszer ráadásul ugyanabban az évben. Jelenleg háromhetente kemoterápiás kezelésekre jár, amivel az orvosok megpróbálják kordában tartani betegségét.

 

“Egyáltalán nem volt nehéz döntés, amikor 2006-ban a műtét mellett döntöttem. Élni akartam, így a melleim és a petefészkeim eltávolítására nem úgy tekintettem, mint aki elveszít valami fontosat. Úgy éreztem, azáltal, hogy az orvosok kiműtik belőlem ezeket a szerveket, esélyt kapok egy hosszabb és teljesebb életre” – idézte Emmát a brit Daily Mail.

Az írónő hozzátette, mikor 33 éves korában közölték vele, hogy rákos, összeomlott. “2007 januárjában izomfájdalommal és kiütésekkel kerestem fel az orvosomat. Júniusban diagnosztizáltak először rákkal, amit azonnal kezelni kezdtek.” Ám hiába tűnt úgy, hogy az asszony legyőzi a kórt, 2008 márciusában és 2009 októberében is ugyanazzal a diagnózissal volt kénytelen szembesülni.

“Néha azon gondolkodom, hogy lehet az, hogy nekem kilencszer kellett már megvívnom ezzel a betegséggel, míg másoknak csak egyszer” – mondja majd hozzáteszi, az újra és újra kiújuló betegséggel szemben a családja tartja benne az erőt. “Pontosan tudják, hogy nem adom fel, és azt is, hogy ha rajtam múlik, mindig ott leszek nekik” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik