Élet-Stílus

Meleg férfiak, hetero feleséggel

különböző pár (pár,)
különböző pár (pár,)

„Csodálatos a szex, ő egy gyönyörű asszony, csakhogy én meleg vagyok.”

„Vonzódik-e ön szexuálisan a feleségéhez?” ez volt a Salon.com újságírójának első kérdése a 34 éves Joshua Weedhez. „Nehéz kérdés” – felelte a férfi. „Nehéz világosan megfogalmazni. Nagyon szeretem őt és csodálatos a szex. Szerintem ő egy gyönyörű asszony, én viszont meleg vagyok.”

Joshua Weed felesége, Laurel, nagyon is tisztában van férje szexuális beállítottságával. Együtt nőttek fel Utahban, a lány volt az első, akinek Joshua elmesélte: a férfiak tetszenek neki. Egy ideig úgy gondolta, hogy férfiakkal kellene viszonyt kezdenie, de aztán arra jutott, hogy bár hiányzik a szexuális vonzalom: nőkkel kezd majd kapcsolatot. Weed gyakorló mormon, és egyházának jelenlegi hozzáállása a témához körülbelül ennyiben fogalmazható meg: „Maga a homoszexuális vonzalom még nem bűn, csak ha teszel is valamit.” Weed ugyan nem ítéli el a vállalt meleg kapcsolatokat, de a saját életében, ahogy mondja, az ilyesmi nem tűnt volna helyesnek. Így feleségül vette a legjobb barátját.

 Illusztráció: Thinkstock

Vegyes beállítottságú házasságok

Amerikában hivatalos kifejezés a: „vegyes beállítottságú házasság”, illetve a: „saját neméhez vonzódó, nővel házas férfi.” Ők, aki minden vonzalmuk ellenére úgy döntenek, hogy hagyományos családot alapítanak, általában melegjogok bővítése ellen foglalnak állást. A probléma egy, az amerikai legfelsőbb bíróságnak beadott szakértői jelentés kapcsán került a köztudatba, melyet egy olyan csoport adott be, akik magukat „saját nemükhöz és nejükhöz vonzódó férfiakként” azonosítják. A csoport amellett érvelt, hogy azok a törvények, amik előírják, hogy házasságot csak különböző nemű párok köthetnek nem diszkriminatívak. Hiszen nézzenek csak rájuk: lehet melegként boldog házasságban élni. Emellett tiltakoznak az azonos neműek házasságát megengedő törvények ellen, hiszen ezek azt sugallják, hogy az a kapcsolat, amiben ők élnek, természetellenes vagy egyszerűen nem lehet boldog.

Volt melegek, és saját nemükhöz vonzódók

A petíciót jobbára „volt melegek” támogatták. Ők azok, akik úgy hiszik, kigyógyították magukat „eltévelyedésükből”, és nyíltan elítélik azokat, akik vállalják másságukat. Ők azonban teljesen mások, mint a Joshua Weedhez hasonló „saját nemükhöz vonzódó” (SSA – same sex attracted) férfiak, akik nem szükségszerűen ellenzik a homoszexualitást.

Warren Throckmorton pszichológus professzor vizsgálta a „saját nejéhez és neméhez” is vonzódók csoportját, és nem meglepő módon arra jutott, hogy nagyrészük valójában biszexuális. „Általában különböző mértékben, de férfiakhoz és nőkhöz is vonzódnak.” Vannak köztük azonban olyanok is, és nem is kevesen, akik a professzor leírása szerint „gyakorlatilag teljesen melegek”. Ők azok, akik egyáltalán nem vonzódnak a nőkhöz, de úgy gondolták, meg kell nősülniük, elsősorban vallási okokból, aztán majd megtanulták szeretni a feleségüket.

A harmadik legnépesebb csoport azonban arról számolt be, hogy csak a férfiak érdeklik őket és egyetlen asszony, a feleségük. Az egyik férfi például azt mesélte a professzornak, hogy ő teljesen elfogadta a másságát, de évekig imádkozott, hogy történjen valami, aztán megjelent a lány, a későbbi felesége, aki szó szerint az egyetlen asszony lett az életében, hiszen a többi nő egyáltalán nem vonzza szexuálisan.

Ebből azt a következtetést vonhatjuk le, hogy az SSA-k nagyon sokszínű csoportot alkotnak. Ha egy heteroszexuális kapcsolatban résztvevő férfi nem 0-s vagy 7-es a szexuális orientációt vizsgáló Kinsey-skálán, azaz nem teljesen hetero- vagy homoszexuális, akkor „vegyes beállítottságú házasságról” beszélhetünk (ez a népesség jó részére igaz).

 Illusztráció: Thinkstock

Vallás és szexualitás

Persze a dolog ott kezd érdekes lenni, amikor teljesen homoszexuális férfiak, mint Weed, mégis megnősülnek. Ilyenkor a vallás szokott lenni az elsődleges ok. Throckmorton, aki egyébként evangélikus keresztény, kidolgozott egy rendszert, mellyel a pszichológus segíthet az olyan embereknek, akiknek ellentétben van a vallási meggyőződésük a szexuális beállítódásukkal. Bár a pszichológus régen hitt az „átnevelő terápiában”, mostanra úgy gondolja, hogy a homoszexuális emberekből nem lehet heteroszexuálist csinálni. Helyette az SSA-k identitásának két, egymásnak ellentmondó aspektusát (a szexualitást és a vallást) segítenek összehangolni.

Bár a „saját nemükhöz vonzódó” férfiak nem szükségszerűen ítélik el a homoszexualitást, mégis vannak köztük olyanok, akik szerint a homoszexualitás Isten ellen való vétek. A mormon egyház ezen felbuzdulva elkezdte hirdetni, hogy teljesen elfogadható, ha egy homoszexuális férfi heteroszexuális házasságot köt, vagy a cölibátus is egy szellemileg kielégítő alternatíva lehet számára.

Vannak azonban, akiket nem a vallás hajt. „Néhányan csak jobban szeretnék a hagyományosabb életstílust, szerintük jobban passzolna ahhoz, amit kiskorukban elképzeltek maguknak. És persze a társadalomban is jobban tudnának érvényesülni” – mondja Throckmorton. „Csodálatos barátságuk lehet, nagyon békés, rendezett házasságuk. Persze nem egy családterapeuta álma, de működhet.”

Weed is erre a következtetésre jut: „A szex köztünk tele van intimitással, és két emberi lélek egyesüléséről szól, nemcsak az állati ösztönökről.” Úgy tűnik azonban, hogy az állati ösztönök talán mégis hiányoznak egy kicsit: „Mindketten tudjuk, hogy bár a szexuális és érzelmi életünk nagyon jó, valami azért hiányzik, és ez néha nagyon szomorú tud lenni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik