Élet-Stílus

Fémketrecbe zárták az autista gyereket az osztályteremben

Rács kisgyerek (rács, ketrec, börtön, kisgyerek, )
Rács kisgyerek (rács, ketrec, börtön, kisgyerek, )

És nem, ez nem Kínában történt, hanem a fejlett Ausztrália fővárosában.

Felfüggesztették egy canberrai általános iskola igazgatóját, és vizsgálatot indítottak az intézmény ellen, miután kiderült, hogy egy tízéves autista kisfiút egy külön neki készült ketrecbe zárva próbáltak „megnevelni” – jelentette a helyi sajtó. A beszámoló szerint a kétszer kétméteres, fémkerítésből készült ketrecet még március 10-én állították fel a kisfiú osztálytermébe, hogy oda zárják be, amikor viselkedése miatt erre szükség lenne.

A ketrecet végül március 27-én bontották le, az Ausztráliai Fővárosi Terület (ACT) oktatásügyi minisztériumának utasítására, egy nappal azután, hogy hivatalos panasz érkezett hozzájuk a ketrec miatt. Az esetről tegnap, az autizmus világnapján számolt be az ATC oktatásügyi minisztere, aki „teljesen elfogadhatatlannak”, és „szörnyűnek” nevezte az esetet.

„Szavakba sem tudom önteni, milyen csalódott voltam, hogy az iskoláinkban az ilyen szerkezeteket bárki is elfogadhatónak tartja” – jelentette ki Joy Burch. A miniszter azt nem tudta megmondani, hogy milyen következményei lesznek az esetnek, közölve, hogy még tart a tények vizsgálata. Azt egyelőre nem tudni, hogy más gyereket is bezártak-e a kalitkába, az biztosnak tűnik, hogy az autista kisfiú legalább egy alkalommal be lett oda zárva.

Az iskola egy, a szülőknek küldött levélben közölte, hogy a ketrecet „menedékhelynek szánták a különleges figyelmet igénylő gyereknek”, hozzátéve, hogy „a hely egyértelműen elfogadhatatlan volt”.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik