Élet-Stílus

Ez a közös a világ öregjeiben

Okava Miszaó (Okava Miszaó)
Okava Miszaó (Okava Miszaó)

Az első tizenöt legidősebb ember kivétel nélkül nő, egyikük sem élt kihívások nélküli életet, és mind azt hirdetik, hogy kedvesnek kell lenni másokhoz, és sokat imádkozni. Meg aludni. Inni viszont nem mindenki szerint szabad. Íme, az öt igazi rekorder.

Kutatások szerint a határozott, érdeklődő, élénk társasági életet élő emberek általában tovább élnek. Érdekesség: megint más kutatások szerint azok, akik középkorú emberként élték meg a második világháborút, illetve az azzal járó élelmiszerhiányt, általában jobb lelki egészségnek örvendtek, mint azok, akiknek sosem kellett nélkülözniük.

A Telegraphnak nyilatkozó Jaszujuki Gondo, az Oszakai Egyetem geriátriaipszichológia-professzora szerint például a japánok azért élnek tovább, mert jó az egészségügyi ellátórendszerük, támogató a közösségük, időskorukig aktív életet élnek, összetartó a családjuk, és egészségesen étkeznek (hal, rizs, zöldség, gyümölcs), bár már ez is elég menő. „Amikor megkérdeztünk erről száz évnél idősebbeket, kiderült, hogy többségük szellemileg ép, egészséges volt egész életében, és miközben öregedtek, a pszichéjük alkalmazkodott változó életkörülményeikhez.”

Na de nézzük meg, mi a közös a világ legidősebb embereiben!

Okava Miszaó

1898.március 5-én született, Oszakában, egy kimonókészítő lányaként. 1919-ben férjhez ment, 1931 óta özvegy. Három gyereke, négy unokája, hat dédunokája van, élete legszebb pillanatainak házasságkötését, gyermekei születését tartja. A hosszú élete titkáról korábban azt mondta, szusi és legalább napi nyolc óra alvás. Elmondása szerint “egészen rövidnek” tűnt az eddigi 117 éve, és bár korábban még voltak elképzelései, miért érhetett meg ilyen szép kort, mára ő maga sem tudja. Élete legszomorúbb pillanata: férje 83 évvel ezelőtti halála. Már csak három gyertyát kap a születésnapi tortájára, mert az idősotthon vezetője szerint túl nagy lenne a tűzveszély. 2013 óta hivatalosan is ő a világ legidősebb embere.

A Telegraphnak a tavalyi születésnapján a Kurenai idősotthon – ahol az utóbbi 18 évben él – vezetője, Okada Tomohito azt mondta, az asszony naponta háromszor bőségesen étkezik, legalább nyolc órát alszik, és havonta legalább egyszer makrélaszusit fogyaszt, az a kedvence. 102 évesen lábát törte, felépülése után tornázni kezdett, mert nem akarta elhanyagolni a testét. Szóval a lehetőségeihez képest elég aktív életet él.

Fotó: MTI

Gertrude Weaver

1898. július 4-én született, valahol Arkansas államban (Egyesült Államok). Földművesek gyermeke, 1915-ben férjhez ment, özvegy. Négy gyermeke van, és bizonyára sok leszármazottja. Hosszú élete oka, titka szerinte: “Hinni az Úrban, keményen dolgozni, mindenkit szeretni.” Később hozzátette, “tenni, amit tudunk, és ha nem megy, hát nem megy”. A Time-nak adott egy hosszú interjút 2014-ben, abban azt mondta, kedvesnek kell lenni, és szerinte az Úr is azért jutalmazta meg ilyen hosszú élettel, mert jó a családjához, és rendesen eteti őket. Elég laza asszonynak tűnik: hetente manikűröztet, bibliaiskolába és koncertekre jár, sok látogatót fogad. Sosem ivott, nem is dohányzott. Születésnapját Camdenben, ahol él, kikiáltották Gertrude-napnak.

Fotó: Facebook

Jeralean Talley

1899. május 23-án született, a Georgia állambéli Montrose-ban (Egyesült Államok). Földművesek gyermeke. Tizenketten voltak testvérek, lánykorában gyapotot, földimogyorót, édeskrumplit szedett. Özvegy, férje, Alfred Talley 1988-ban hunyt el, 52 évig voltak házasok. Egy lányuk, három unokájuk, tíz dédunokájuk, négy ükunokájuk van. Amikor hosszú élete titkáról faggatták, azt mondta: „Ne engem kérdezzenek, őt kérdezzék”, és az égre mutatott.

Közössége folyamatosan hozzá jár tanácsért, ő pedig azt mondja, mindenki bánjon úgy másokkal, ahogy szeretné, hogy bánjanak vele. „Nem vagyok valami tanult ember, de azt a kicsi eszemet, ami van, használom.” Elmondása szerint egyszer próbált meg vezetni, de rossz pedálra lépett, emiatt a kocsi tolatni kezdett, és soha többé nem merte megpróbálni. Ruhákat, paplanokat varr és játékgépezik. 104 éves koráig bowlingozott, de a lába nagyon gyenge, úgyhogy már nem mer. Viszont évente eljár horgászni a keresztfiával és annak apjával. Annyira szeretik a környéken, hogy a templomhoz vezető utat, ahova jár, róla nevezték el.

Fotó: Twitter

Susannah Jones

1899. június 6-án született, az Alabama állambéli Lowndes megyében (Egyesült Államok). Földműves szülei harmadik legidősebb gyereke – a tizenegyből. Maga is a földeken dolgozott, de többre vágyott. Tanár akart lenni, de a szüleinek nem volt pénze a taníttatására, így 1923-ban New Yorkba költözött és dadus lett. 1928-ban ment férjhez, öt év után arra hivatkozva szakított, hogy férje már nem ugyanaz az ember, úgyhogy elvált, gyereke nincs. Szerinte azért él ilyen sokáig, mert életmódja szerény és nem házas.

Brooklynban él, a környéken mindenki ismeri, szeretik, főleg a humorát.

Vak, félig süket, de nem hagyják magára. Állítja, sosem ivott, dohányzott, bulizott, sminkelt vagy festette a haját. Amint gyűjtött hozzá elég pénzt, lett egy jótékonysági alapítványa, amely afroamerikai középsikolások tanulmányait támogatta.

Fotó: pinterest

Emma Morano

1899. november 29-én született Civiascóban (Olaszország). 52 évig volt házas, a férje haláláig – hivatalosan. De 1938-ban a férfit elkergette otthonról, egy évvel azután, hogy egyetlen gyermekük hat hónapos korában meghalt. Még mindig hordja a jegygyűrűjét. Textilgyári munkás volt, majd 1954-ben felmondott, és elment általános iskolai konyhásnéninek. 75 éves korában ment nyugdíjba. Hosszú élete oka, titka szerinte, hogy sosem szedett gyógyszert, naponta három tojást és egy pohár spéci töményet iszik, itt írják, milyet: egy befőttesüvegbe tölt valamilyen pálinkát, beletesz hét zsályalevelet, valamilyen rutafélét, és pár szem szőlőt. Szeret tévézni, de a híreket nem nézi, abban túl gyorsan beszélnek. Inkább filmeket néz. Rendszeresen imádkozik. Néha csokit is megenged magának. De a legfontosabbnak a pozitív gondolkodást tartja. Egyedül él, de reggel és este is benéz hozzá valaki, hogy mindene megvan-e.

Fotó: nlcafe

Ajánlott videó

Olvasói sztorik