Pénzügy

Női sors: hosszú nyugdíjas évek, kis nyugdíjjal

nyugdíjas (nyugdíjas)
nyugdíjas (nyugdíjas)

A magyar nők elégedetlenek az életükkel. A gyengébbiknek nevezett nem munkaerő-piaci helyzete is kedvezőtlenebb, és átlagosan 16 ezer forinttal alacsonyabb időskori számíthatnak, mint a férfiak.

Az átlagos magyar nő tovább él a férfi társainál, de egészségi állapota rosszabb az európai átlagnál, más OECD-államokban élőkhöz képest pedig a legkevésbé elégedett az életével – derül ki a CIG Pannónia elemzéséből.

A közelgő nőnap alkalmából publikált anyag arra is rámutat, hogy a gyengébbik nem munkaerő-piaci helyzete is kedvezőtlenebb, és átlagosan 16 ezer forinttal alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak, mint a férfiak. Esetükben ezért a biztosító szerint még nagyobb jelentősége van, hogy előrelátóan készüljenek a váratlan élethelyzetekre és a nyugdíjas éveikre.

Számos szempontból hátrányban vannak a nők

A hazai és nemzetközi statisztikákat feldolgozó elemzés szerint nem csak hazánkban, de Európában is kedvezőtlenebb a nők munkaerő-piaci helyezte a férfiakénál. Itthon a munkaképes korosztályban a férfiak 63,6 százalékának van állása, míg a nők körében mindössze 52,6 százalék ez az arány , ráadásul életük során átlagosan 4 évvel kevesebbet töltenek munkában.

A nemek eltérő munkaerő-piaci esélyeit mutatja, hogy vásárlóerő-paritáson mérve a magyar nők átlagkeresete a férfi fizetések csupán 82 százalékát teszi ki. S bár a férfiak és nők jövedelmének egymáshoz mért aránya megfelel az uniós átlagnak, a magyar nők átlagfizetése alig haladja meg az európai nők átlagjövedelmének a felét.

Ezek után nem csoda, hogy az öregségi nyugdíjaknál is a férfiak javára tapasztalható eltérés: a nők öregségi nyugdíja itthon átlagosan 13 százalékkal, mintegy 16 ezer forinttal volt alacsonyabb 2014-ben a férfiakénál.

A magyar és a görög nők a legkevésbé elégedetlenek az életükkel

Az elemzésből az is kiderül, hogy a magyar hölgyek az egészségüket és általában az életminőségüket is rosszabbnak tartják, mint a férfiak, vagy az európai nők. Az OECD-tagállamokban a görög és a magyar nők a legkevésbé elégedettek az életükkel: ezt egy 0-tól 10-ig terjedő skálán 4,8 ponttal értékelték, szemben a vizsgált országokban élő nők 6,7 pontos átlagával.

Míg a legtöbb államban a hölgyek hasonlóan elégedettek, vagy elégedettebbek, mint a férfiak, Magyarországon a férfiak értékelték jobbnak az életüket.

A magyar hölgyek alig több mint fele minősítette jónak a saját egészségi állapotát (szemben a férfiak 60%-ával), ami a 6. legrosszabb arány a 34 vizsgált OECD-ország közül és jelentősen elmarad a tagállamok 67 százalékos átlagától is. A tényszerű adatok is alátámasztják az egészséggel kapcsolatos érzetet: a 16 évnél idősebb magyar nők közel 41 százalékának van valamilyen régebb óta fennálló egészségügyi problémája, ami az 5. legrosszabb európai adat.

Hosszú nyugdíjas évek, kis nyugdíjjal

A magyar nők ugyanakkor közel 7 évvel hosszabb életre számíthatnak, mint a férfiak: születéskor várható élettartamuk 78,7 év. A nyugdíjba vonulás után pedig még több mint 18 évet élnek. Ez valamivel kevesebb, mint az EU-ban élő nők (21,2 év) átlaga, de így is közel 4 évvel több, mint amire a 65 éves magyar férfiak számíthatnak. Nagyobb eséllyel érintik őket ezért azok a létfenntartással kapcsolatos problémák is, amelyek főként az egyszemélyes nyugdíjas háztartásokban jelentkeznek.

A legtöbb nő élete nagy részét azzal tölti, hogy szeretteiről gondoskodik, de ebből sajnos nem következik az, hogy nyugdíjas éveikben hozzátartozóik garantálni tudják számukra a megfelelő gondoskodást és az anyagi biztonságot. Az elszomorító hazai statisztikákból kiderül: a magyar nők akár hosszú évekre is teljesen egyedül maradhatnak létfenntartási problémáikkal, és csak saját magukra számíthatnak. Éppen ezért fontos, hogy tudatosan, időben megkezdjék a felkészülést idősebb korukra, melyre jó megoldást nyújthat egy megfelelően megválasztott, az egyéni igényeikhez igazodó nyugdíjbiztosítás – tanácsolják a tényekből kiindulva.

Sőt, mivel a nőkre inkább jellemző a kockázatkerülő magatartás, mint a férfiakra, a biztosítási forma azért is ideális eszköz számukra, mert a különböző élethelyzetekből fakadó kockázatokat is minimalizálni tudják a különböző egészség- baleset, és egyéb kockázati biztosítások – ismertetette az elemzés kapcsán ezzel kapcsolatos véleményét Dr. Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik