Élet-Stílus

Antibiotikum alkohollal: mítosz és valóság

alkohol (alkohol, )
alkohol (alkohol, )

Állandó téma, hogy milyen gyógyszerek szedése mellett tanácsos mellőzni az alkoholizálást: az antibiotikumokkal például felemás a helyzet.

Sokszor halljuk aggódó rokonoktól azt a jó tanácsot, hogy kerüljük az alkoholt antibiotikum szedése alatt. Nehéz visszakövetni, hogy pontosan honnan is ered ez a tanács, de Dr. Karl Kruszelnicki szerint legalábbis az ötvenes évekig nyúlik vissza, amikor a penicillint elkezdték a gonorrhoeához és szifiliszhez hasonló nemi betegségek első hatékony ellenszereként alkalmazni. Úgy tűnik, hogy ekkoriban az orvosok még elsősorban azért aggódtak, hogy kapatos állapotban a beteg esetleg olyasmire ragadtatja magát, ami romba döntheti az egész, drága kezelést – például egyéjszakás kalandba kezd. Egy friss tanulmány – nem meglepő módon – alátámasztja a balsejtelmüket: a kutatók kimutatták, hogy azok a betegek, akik éppen kezeltették szexuális úton terjedő fertőzésüket, hajlamosabbak voltak kockázatos szexuális viselkedésre, amennyiben alkoholt fogyasztottak előtte – írja az IFLS, tudománynépszerűsítő portál.

A hatóanyagok tekintetében azonban valóban létezik egy pár fajta antibiotikum, amelyek rosszul reagálnak az alkoholra, ilyen a metronidazol, a tinidazol és a sulfamethoxazol/trimethoprim. Ezek a gyógyszerek blokkolják az egyik fő csatornát, melyen keresztül az alkohol lebomlik, s ezért az acetaldehidek gyors felhalmozódását eredményezik. Ez az a vegyület, amely a másnaposság kellemetlen tüneteinek nagy részéért felelős. Így lehetséges az, hogy ilyen típusú antibiotikumok szedése közben akár egy pohár sör is ájulást és hányást okozhat.

Ezeket az antibiotikumokat azonban csak a legritkább esetben írják fel, specifikus fertőzések esetén, és nagy valószínűséggel az orvos és a gyógyszerész minden esetben felhívja a figyelmet arra, hogy szedésük közben kerülni kell az alkoholt. Az összes többi fajta antibiotikum esetében nincs bizonyíték arra, hogy mérsékelt alkoholfogyasztás bármi bajt okozna, de ez persze nem jelenti azt, hogy jó ötlet betegen lerészegedni, hiszen az ital hatása tényleg erősebben mutatkozik egy beteg szervezetben.

Az orvosok azt tanácsolják, hogy betegen hanyagoljuk a nagyobb alkoholbevitellel járó tivornyákat, mert az alkohol okozta kiszáradás a lázzal együtt, amely a szervezetünk védelmi reakciója a fertőzésre, komolyan fenyegetheti az egészségünket, emellett pedig lassabban is gyógyulunk. A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy egyes antibiotikumfajták, mint az isoniazid és a flucloxacillin komoly terhelést rónak a májra, akár enyhe hepatitiszt is eredményezhetnek, amit csak súlyosbítana az alkohol jelenléte. Mindezek ellenére azonban egy-egy pohár sör vagy bor a legtöbb esetben nem csinál nagy kárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik