Élet-Stílus

A depresszió egyfajta allergia

depresszió (öngyilkosság, )
depresszió (öngyilkosság, )

Le kell számolni a tévhittel, hogy a depresszió pusztán pszichés betegség, hiszen vannak biológiai, és fizikai okai is a kialakulásának – álltja egy amerikai kutató.

A depresszió olyan, mint az allergia: két posztmodern népbetegséget vett nagyjából egy kalap alá George Slavich, a Los Angelesben működő Kaliforniai Egyetem kutatója. A brit The Guardiannak adott interjúban arról beszélt, hogy az eddig kizárólag pszichés okokkal magyarázott szindrómának legalább annyi fizikai, és biológiai kiváltója van, mint lelki.

Az elmélet arra alapoz, hogy amikor valaki megbetegszik, a depresszióban szenvedő emberekéhez hasonló levertséget él át a tehetetlenség érzése miatt, amiért képtelen megtenni olyan dolgokat, amik egészségesen gond nélkül mennek neki. A tudósok szerint betegen átélt letargiának, és az önálló tünetegyüttesként jelentkező depressziót valójában egy gyulladás váltja ki, melynek hátterében az immunvédelem aktiválásáért felelős fehérjék, a citokinek állnak. Ezek felelősek tulajdonképpen azért, hogy baj esetén az agy „betegség üzemmódba” kapcsoljon.

A kutatók már korábban felfedezték, hogy citokinek szintje és a gyulladásos tünetek drámaian emelkednek a depressziósok szervezetében, illetve a bipoláris rendellenességben szenvedőknél, azokban az időszakokban, amikor betegségük elhatalmasodik.

Carmine Pariante, a londoni Kings College pszichiátere szerint öt – tíz éven belül készülhet olyan teljes vérteszt, amelyik megbízhatóan kimutatja majd a gyulladás jelenlétét a depresszióban szenvedők véréből, és akkor lehetőség lesz az azonnali kezelésre. Azt pedig, hogy fizikai tényezők felismerésével, lemosható lesz-e az akaratgyengeség stigmája a depressziósokról, majd csak a jövő dönti el – teszi hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik