Élet-Stílus

Hasznos tippek a karácsonyfa frissen tartására

Karácsonyfa (karácsony, )
Karácsonyfa (karácsony, )

Nem szeretne szúrós tűleveleket kerülgetni szenteste után a lakásban? Van rá megoldás. És nem a söprű, vagy a porszívó az.

Ha nem akarja, hogy a karácsonyi ajándékosztáskor még gyönyörűen pompázó karácsonyfája pár nappal később a leveleit egyre nagyobb iramban a szőnyegre hullajtó, szomorú látványt nyújtó kopasz fenyővé váljon, csak pár egyszerű lépést kell betartani. És akkor akár egy hónapon át is élénkzöld tűlevelű karácsonyfát csodálhat a család a lakásban.

Az ohiói állami egyetem erdészprofesszora, Jim Brown szerint csak egy-két nagyon egyszerű szabályt kell betartani ahhoz, hogy a lakás legfontosabb karácsonyi dísze heteken át a lakás dísze maradjon. És a legfontosabb ezek közül nem más, mint a víz.

Az első lépés, hogy vásárláskor minél frissebb fát válasszunk ki. Brown szerint a legjobb, ha saját magunk vágjuk ki a fát, ha van rá lehetőség, de azt is elmondta, a piacon kínált fákról hogyan állapíthatjuk meg, hogy csak nem rég lettek kivágva: ha megrázzuk, vagy „földhöz csapjuk”, nem hullajt el zöld leveleket.

A megvett fát a legjobb hűvös helyen tartani, mondjuk egy erkélyen, verandán vagy fűtetlen garázsban. Előtte azonban a fatörzs aljából le kell fűrészelni egy-két centimétert, majd egy vödör vízbe kell állítani, hogy ne száradjon ki.

A szobát, ahol a karácsonyfát felállítjuk, érdemes hűvösen tartani, ami szintén segíti, hogy ne haljon el olyan gyorsan a fenyő. Nem szabad közvetlenül fűtőtest mellé helyezni, vagy olyan ablakokhoz, ahonnan közvetlen napfény érheti.

És végül a legfontosabb, hogy a fa elég vizet kapjon. Bár ez Magyarországon nem számít elterjedtnek – legalábbis e cikk írója még soha nem találkozott olyan karácsonyfával, ami nem szárazon állt egy talpba csavarozva – Brown szerint a legjobb, ha egy olyan cserépbe rakjuk a fát, amibe legalább négy liter víz fér. Majd csak arra kell ügyelni, hogy mindig legyen benn elég víz, és akkor nem kell majd kerülgetni a lehulló szúrós leveleket. 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik