Élet-Stílus

Okosabbak a fogamzásgátlót szedő nők

fogamzásgátló (fogamzásgátló, )
fogamzásgátló (fogamzásgátló, )

Most azt igazolták kutatók, hogy az antiandrogenikus fogamzásgátló szedésével megnagyobbodott a nők szürkeállománya.

Körülbelül ötven éve jelent meg a piacon a fogamzásgátló tabletta és változtatta meg nők millióinak életét. Jelenleg a világon több mint százmillióan használják ezt a módszert és a nők többsége kifejezetten elégedett vele. Sokan azonban kellemetlen melléhatásokat tapasztalnak: a hangulatváltozások, a pattanások vagy a nemkívánt hajkinövések csak a jéghegy csúcsai.

Az évek alatt több tanulmány vizsgálta ezen mellékhatásokat, a legtöbb az anyagcserével kapcsolatos, illetve az érzelmi mechanizmusokat vizsgálta. Egy pár tanulmány volt csak, amely akognitív területet érintette és ezek közül pár úgy találta: a tabletták változtatják a memóriánkat, fejlesztik verbális és felismerési memóriánkat. 


Kép forrása: Thinkstock

Az agyi struktúrával és funkciókkal kapcsolatos lehetséges hatásokra egy tanulmány sem tért ki – pedig korábban már lehetett tudni, hogy az a szteroid, amelyből a progesztinek származnak, képes változásokat előidézni az agyban. A progesztinek a progeszteron hormon szintetikus változatai, amelyeket például a fogamzásgátló tablettákban találhatunk meg, ezek pedig előszeretettel lépnek kapcsolatba androgénreceptorokkal. 

Az androgének – mint például a tesztoszteron – olyan szteroidhormonok, amelyek a férfias vonásokért felelősek a testben. Egyes fogamzásgátló szerek az erős androgenikus aktivitás miatt váltanak ki olyan mellékhatásokat, mint például a hajkinövés. Évekkel ezelőtt már volt egy olyan tanulmány, amelyből kiderült, hogy a fogamzásgátló tablettákat szedő nőknek nagyobb szürkeállományuk volt agyuk bizonyos területein, de a tanulmány nem tért ki sem a szerek androgenikus aktivitására (androgenicitására), sem pedig az életkori különbségekre.

Szeretne még többet megtudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik