Élet-Stílus

Megvan az év angol szava

A győztes szó olyan nagy esélyeseket utasított maga mögé az oxfordi angol szótárban, mint a budtender (cannabiszt áruló boltos), a contactless (érintés nélküli bankkártya, mobileszköz), a normcore (szándékosan divatmentesen öltözködők stílusa) és az indyref (skótok függetlenségéről szóló népszavazás).

A tekintélyes szótár szerkesztői azt a szót vagy kifejezést választják ki minden évben, amelyre “az előző évben nagy érdeklődés irányult”. Tavaly a szelfi győzött, idén pedig a vape diadalmaskodott. A vape angolul mind az elektromos cigarettát, mind gőzének ki- és belégzését jelenti. A szó használatának gyakorisága egy év alatt megduplázódott, ennek oka egyrészt az, hogy az elektromos cigarettát egyre többen szívnak, másrészt annak a vágya, hogy az e-cigarettázók a szóhasználatban is megkülönböztessék magukat a hagyományos dohányosoktól.

 

“Az e-cigarettázás szokássá vált” – összegezte keddi közleményében Judy Pearsall, az értelmező szótár egy illetékese. Az elmúlt öt évben az e-cigaretta a semmiből vált sokmilliós üzletággá, azonban hiányzott a szó, amely az eszköz használatát írja le, és megkülönbözteti a dohányzástól. Ezt az űrt töltötte be a vape, melynek használata az e-cigaretták terjedésével együtt nő, és nyelvileg produktív is: van már vape shop, ahol az e-cigarettát árulják, a vaporium pedig az a helyiség, ahol a “gőzt” belélegzik és kifújják.

A győztes szót augusztusban felvette az online oxfordi angol szótár, a nyomtatott változathoz való hozzáadását még fontolóra veszik. A vape francia változata, a vapoter is bekerült idén a francia nyelv nagy értelmező szótáraiba, a Le Petit Robert-be és a Larousse-ba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik