„Ha te nem tanítod szexre a gyereket, más fogja”

Szülőket, tanárokat képeznek civilek arra, hogyan lehet megelőzni a gyermekek elleni szexuális visszaélést, illetve hogyan lehet észrevenni, ha a gyermek áldozat. Egyebek mellett azt tanítják, hogy ne maradjon egyedül a gyerek egy felnőttel és ha baj van, ne maradjon egyedül a problémával.
Korábban a témában:

A gyermekek elleni szexuális visszaélés alatt általában a fizikai nemi erőszakot értjük, de ide tartozik az is, ha például egy felnőtt pornót néz egy kiskorúval vagy előtte, sőt az is, ha úgy beszél a közelében, esetleg vele, hogy a gyereknek kialakul egy olyan szexuális nyelvezete, amelyre nem érett, nem érti.  A szexuális visszaélés sok esetben erőszakmentes, egyszerűen csak kihasználja a felnőtt a gyerek szeretetigényét és bizalmát, főleg családon belül vagy iskolában történhet ilyen.

A legkisebbek traumája lehet a legmélyebb

Pedofil tanárok

Egy csepeli iskolában 27 kisfiú volt az áldozat

Nyolc évet kapott a dunakeszi pedagógus

Húsz év után keresik a molesztáló magyartanárt

Az ilyen bántalmazásoknak súlyos következményei lehetnek. Az áldozatnál kialakulhat például tanulási vagy étkezési zavar, depresszió, szorongás, skizofrénia, függőség, migrén, asztma vagy krónikus fáradtság szindróma. A betegség elsősorban attól függ, hogy a szexuális erőszakot átélt gyermek mennyi idős, mennyi ideig és hogyan bántották.

Minél fiatalabban él át valaki ilyen erőszakot, annál nehezebb a feldolgozás. A csecsemőkori bántalmazás annyira beépül a személyiségbe, hogy később nem hívató elő az emlék szavakba öntve, ez okozza a nehézséget.

Egy amerikai civil szervezet kidolgozott egy programot, amellyel szülőknek, tanároknak és más, gyermekek közelében dolgozóknak segítenek felismerni a kiskorúak elleni szexuális visszaélés veszélyét, illetve az áldozatokat. Ezt a módszert már 15 országban ismerik, köztük Izlandon. Ott a Blátt Áfram, nevű szervezet tart tréningeket immár 10 éve és most Magyarországon is elindult a program. Az izlandiak első körben öt hazai civil szervezet 2-2 munkatársát avatták be a módszerbe – derült ki a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány sajtóbeszélgetésén.

Ne hagyd a gyereket egyedül!

Az izlandi szakemberek elmondták, hogy elsősorban a megelőzésre hívják fel a figyelmet.  Például arra, hogy lehetőség szerint kerülni kell, hogy a gyermek kettesben maradjon egy felnőttel. Ha ez nem megoldott, akkor megvan a módszer, hogyan lehet megtudni a gyerektől, hogy nincs-e veszélyben.

A trénerek szerint nagyon komolyan kell venni, ha egy gyerek nem akarja, hogy valaki ölelgesse, puszilgassa, vagy túl sokat titkolózik, zárkózott. A képzésen segítenek abban is, hogyan lehet elérni, hogy a gyerek megnyíljon és beszéljen.

Mariannak is nagyon lassú a feldolgozás. Hosszú évekig egyedül küzdött a súlyos titokkal. Áprilisban beszélt a Hír24-nek (akkor még álnéven) az őt ért gyermekkori  traumákról, nemrég névvel, arccal is kiállt a nyilvánosság elé.

A gyerekek többsége magára marad a traumával, nem tudja kivel megosztani a problémáját, egyrészt mert nem talál a környezetében olyan felnőttet, akiben bízhat, Sokszor pedig nem is tudja pontosan, hogy bajban van, mert félreérti a túlzott gyengédséget és van, hogy egyszerűen nincsenek szavai az ilyen események tálalására. Fontos tehát a gyerek felkészítése is, például úgy, hogy óvodás korban nemcsak azt tanítjuk meg, hol a gyerek keze, lába, orra, hanem tudja azt is, hol van a nemi szerve és azt tudja is megnevezni. Ehhez már itthon is kaphatók oktatókönyvek.  Ezekkel az is megtanítható, hogy milyen érintés normális és mire kell nemet mondaniuk.

„Ha te nem tanítod a gyereked a szexre, más teszi meg helyetted!” – figyelmeztet Sigrídur Björnsdóttir, az izlandi szervezet egyik alapítója arra, hogy ahol tabuként kezelik a szexualitást, ott a gyerek nem lesznek meg az alapvető ismeretei arról, mikor van veszélyben és ha bajba kerülne sem merne segítséget kérni.

Beszámolója szerint Izlandon a program óta egyre több gyermek elleni szexuális visszaélésre derül fény és ezt a programnak is tulajdonítják, mert egyre többen ismerik fel a tüneteket és egyre több áldozatot tudnak megszólaltatni.  Ez pedig az első lépés ahhoz, hogy a bántalmazott gyerek feldolgozza a traumát és ne cipelje egész életében.

A háromórás tréninget hamarosan mi is kipróbáljuk és beszámolunk róla.

Ön is lehet a gyermekek védelmezője

Az ingyenes tanfolyamra bárki jelentkezhet Budapestről, Győrből, Szombathelyről, Sopronból, Miskolcról, Berettyóújfaluból és környékükről a civilekagyermekekert@gmail.com címen.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

16 July 2019, France (France), Straßburg: Ursula von der Leyen was delighted after the announcement of the election results in the plenary hall. Von der Leyen becomes the new President of the EU Commission. The heads of state and government of the EU had proposed the CDU politician as successor to EU Commission President Juncker. Photo: Michael Kappeler/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.