Belföld

Pedofíliával vádolt tanár: áldozatokat és tanúkat keres a köztévé

A Sipos Pál ügyében az MTV és az MTVA vezérigazgatója által felkért etikai bizottság a múlt feltárása érdekében várja áldozatok és tanúk jelentkezését.

A Sipos Pál ügyében az MTV Nonprofit Zrt. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója által felkért etikai bizottság első ülésén, csütörtökön, úgy döntött, javasolja a közmédiának az esetleges visszaélések áldozatait védő, a tanúk által megismert esetek nyilvánosságra kerülését segítő etikai és magatartási kódex létrehozását.

Az MTVA Kommunikációs Igazgatóságának az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a bizottság felajánlja az együttműködését ahhoz, hogy a közmédia a műsorkészítésben nagyobb hangsúlyt helyezzen a gyermekekkel és fiatalkorúakkal szembeni szexuális visszaélések, valamint a munkahelyi zaklatások témájának körültekintő feldolgozására.

A múlt feltárásáért Sipos Pál ügyében áldozatok és tanúk jelentkezését várja a bizottság, erről rövidesen felhívást tesz közzé. A tájékoztatásban hangsúlyozzák, hogy a testület a jelentkezők adatait az adatvédelmi szabályokat betartva, “bizalmasan és a legnagyobb diszkrécióval” kezeli majd, munkájához pedig szakemberek – pszichológusok, valamint jogi, gyermek- és ifjúságvédelmi szakértők – segítségét veszi igénybe.

A közleményben kitérnek arra is, hogy az etikai bizottság széles körű együttműködésre törekszik minden olyan társadalmi, igazságszolgáltatási, szakértő civil szervezettel, amely “felelősen gondolkodik a konkrét ügy feltárásáról, és közös érdeke, hogy a jövőben hasonló esetek sehol ne fordulhassanak elő”. Az etikai bizottság munkájáról időszakosan tájékoztatja majd a közvéleményt.

Július elején a 444.hu számolt be Utána minden állat szomorú című írásában arról, hogy huszonöt évvel ezelőtt az általuk S. néven említett magyartanár diákjait molesztálta egy fővárosi gimnáziumban. Sipos Pál volt az a bizonyos magyartanár – mondta néhány nappal később az Origónak Rozgonyi Krisztina médiajogász, aki ugyanabba az iskolába járt, ahol a férfi tanított.  A férfi a 444.hu-nak azt mondta: a huszonöt évvel ezelőtti iskolai lebukásáig “nem nőtt be a feje lágya”. Azonban ahhoz ragaszkodott, hogy tévés karrierje idején már nem történt meg, hogy gimnazistákhoz közeledjen.

A két intézmény vezetői augusztus 1-jén tudatták: a közmédia szeretné segíteni Sipos Pál ügyében az igazság megismerését, ezért etikai vizsgálatot indítanak. A vizsgálat céljaként az MTV Nonprofit Zrt. és az MTVA a múlt feltárását és ajánlások megfogalmazását nevezte meg, hogy hasonló esetek a jövőben ne fordulhassanak elő. Az MTV Nonprofit Zrt. július 22-én közölte: azonnali hatállyal visszahívta Sipos Pált az MTV Örökös Tag Alapítványból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik