Élet-Stílus

Tévhit, hogy napi 3 liter vizet kell inni

Leggyakoribb mítoszok: vízivás, mikrobák, orrvérzés.

Sokan úgy gondolják, jól tudnak dolgokat az egészségmegőrzésről, a betegségek elkerüléséről vagy gyógyításáról, ám gyakran tévednek, akár még a szakértőnek tűnő ismerőseink is. A tévedés pedig inkább árthat – főleg az orrvérzés “kezelésénél”.

A toalett felkeresése után nem elég a kezünket megmosni, fertőtleníteni is kell

Normál szappannal kezet mosni – ez tökéletesen elég. Aki ugyanis fertőtlenít, nemcsak a veszélyes kórokozókat pusztítja el, hanem a hasznos baktériumokat is, amelyek segítik a bőrünket a védekezésben. Ráadásul a fertőtlenítőszerek még ki is szárítják a bőrünket – írja a német Die Zeit online kiadása.

A kórokozókkal legszennyezettebb hely a vécéülőke

Természetesen a vécé nem tiszta hely, és semmiképpen sem szabad lebecsülni a kórokozók szempontjából. Ám egy átlagos, “normális” vécéülőkén, amelynek megfelelő a mérete, kerülete és alakja, ott kevesebb a kórokozó, mint egy konyhai mosogatóban vagy a számítógép billentyűzetén. Egy vécéülőkéhez képest ezeken a helyeken akár négyszázszoros is lehet a mikrobák előfordulása.


Kép forrása: Thinkstock 

Az embernek naponta legalább három liter vizet meg kell innia

A víz a legfontosabb az italaink és ételeink közül: végül is az ember előbb hal szomjan, mint éhen. Ám túlzott ivásra sincs szükség. A testünk tudja, hogy mennyi folyadékra van szüksége. Azonnal jelez, ha szüksége van még rá: szomjasnak érezzük magunkat. Többre tehát nincs szükség. Kivételt képeznek az idős emberek, akiknél ez az érzés nem működik tökéletesen. Őket időnként rá kell venni, hogy megfelelő mennyiségű vizet igyanak.

Kíváncsi a többi tévhitre is? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik