Élet-Stílus

Kilencszer küldte haza az orvosa – meghalt a 22 éves nő

Túl fiatalnak tartották a méhnyakrákhoz, ezért nem tesztelték a vérzészavar és az alhasi fájdalom ellenére sem.

A 22 éves Jess Evans idén februárban halt meg alig egy évvel azután, hogy orvosa előrehaladott méhnyakrákot diagnosztizált nála. Most a fiatal nő gyászoló édesanyja, a 46 éves Marie döntött úgy, hogy nyilvánosságra hozzá lánya tragikus történetét, mindezt azért, hogy felhívja a brit egészségügyi hatóságok figyelmét, ártatlan életekbe kerül az a döntésük, hogy kizárólag a 25 és 64 év közötti nőket szűrik méhnyakrákra.

A Daily Mail című brit lap cikkéből kiderül, Jess első tünetei nem sokkal azután jelentkeztek, hogy életet adott kisfiának, a most kétéves Rileynak. „Rendszertelen volt a menstruációja, emellett állandó hasi fájdalmai voltak, szédült és rendkívül fáradékony volt” – emlékezett vissza az édesanya, aki elmondta, lánya rögtön az első tünetek jelentkezésekor felkereste orvosát, aki azzal küldte őt haza, hogy minden tünete a szülés következménye. „Jess ennek ellenére nem nyugodott meg. A következő két hónapban kilencszer járt orvosnál, de rákszűrést egyik sem végzett rajta, mondván túl fiatal a betegséghez.”


Kép forrása: Thinkstock 

A fiatal nőnél végül 2013. áprilisában végezték el a rákszűrést. „Pontosan emlékszem az orvos elképedt arcára, ahogy azt kérdezi, mióta voltak tünetei?” – meséli az édesanya, aki ezután elmondta, a diagnózist követően ő is és a lánya is összeomlott. „Arra sem emlékszem, hogy hogy értünk haza aznap délután.” Mint kiderült, Jess méhnyakrákja addigra annyira előrehaladott volt, hogy nem műthették meg, a kemoterápia is hatástalannak bizonyult, így nem sokkal később az orvos kénytelen volt közölni vele, hogy legfeljebb 10 hónapja van hátra.

A fiatal édesanya végül alig egy évvel később, 2014. áprilisában halt meg. „Ha már az első tünetek jelentkezésekor elvégezték volna rajta a szükséges tesztet, a lányom még ma is élhetne” – nyilatkozta a gyászoló anya, aki megfogadta, addig nem nyugszik, míg el nem éri, hogy a kötelező rákszűrés alsó korhatárát lejjebb szállítják a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik