A halfogyasztási szokásainkról készített felmérés szerint a magyarok 66 százaléka hipermarketben vásárol halat, a legfontosabb szempont pedig nem az ár, hanem a megbízható forrás és a frissesség. A vásárlók nagy többsége fagyasztott halárut vásárol friss helyett.
Az ismert halfajok közül a legtöbben a pontyot kóstolták már (89,9 százalék), ezt követik a tengeri halak (88,6 százalék), majd a keszegfélék (72 százalék), a kárász (70,5 százalék), illetve a busa (67,9 százalék).
A felmérés arra is rávilágított, hogy a halfajok közti népszerűségi versenyt egyértelműen a ponty vezeti, a törpeharcsát, a keszeget és a süllőt kevésbé ismerjük. “Nem született meglepő eredmény a kedvenc halételekkel kapcsolatban: a halászlé a favorit, ezt követi a sült hal paprikás lisztben vagy rántva, de a grillezett hal és a halsaláta is egyre gyakrabban kerül a családok tányérjára” – mondta el a felmérést végző TrendInspiráció Műhely ügyvezető igazgatója, Dr. Törőcsik Mária.
Kép forrása: Thinkstock
Az is kiderült, hogy a magyar halvásárlók 66 százaléka hiper- vagy szupermarketben veszi azt meg, de minden harmadik ember fogyasztja a saját maga, ismerőse vagy családtagja által fogott halat is. A megkérdezettek 24 százaléka piacon is vásárol, míg 22 százalék úgy nyilatkozott, hogy horgásztól, halásztól jut hozzá az ízletes alapanyaghoz. “Érdekesség, hogy a hipermarketekben főleg a 18-39 éves, legalább átlagos jövedelemmel rendelkező férfiak vásárolják a halat, míg a piac látogatói közt többségben vannak a fővárosi harmincasok és ötvenesek” – árulta el Dr. Törőcsik Mária, aki hozzátette: a többség fagyasztott halárut vásárol friss helyett.