Élet-Stílus

HPV: 45 ezer lányt oltanak be

A méhnyakrák a 15 és 45 év közötti nők között az elsőszámú halálozási ok.

Egy rendkívül súlyos és rettegett betegség, az egyik leggyakoribb nőgyógyászati daganatos megbetegedés és halálok előzhető meg a hetedik osztályos lányok ingyenes HPV elleni védőoltásával – mondta Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az államtitkár kiemelte: ez egy olyan lehetőség a szülőknek, amellyel élni kell, hiszen a gyermekeik életét menthetik meg.

45 ezer lányt érint az oltás lehetősége, a program 1,2 milliárd forintba kerül – közölte.

Úgy látja, a védőoltással és a komplex szűrőprogrammal – amennyiben ebben a pedagógusok és a szülők is partnerek – a következő évtizedekben leküzdhetik ezt a megbetegedést Magyarországon. A cél az, hogy minden érintett lány megkapja az oltást, és rendelkezésre is áll az ehhez szükséges oltóanyag-mennyiség – mondta.

Évente 1450-1500 új méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak, és évente mintegy 400 nő hal meg ennek következtében.

Magyarországon alapvetően pozitív a hozzáállás a védőoltásokhoz, ezért remélhetőleg sokan veszik igénybe ezt az ingyenes védőoltást is – mondta Paller Judit megbízott országos tisztifőorvos.

A tanév elején a pedagógusok osztják szét az oltással kapcsolatos nyilatkozatokat, amelyeket szeptember 15-ig kell visszaküldeni. Ezt követően, vagyis az első félév elején kaphatják meg a lányok az első oltást, majd fél évvel később a másodikat.

Paller hangsúlyozta: a méhnyakrák ellen az oltás és a szűrések együttesen hatásosak igazán. Az oltásnak alapvetően nincs felső korhatára, bárkinek ajánlott.

Az oltásról Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a www.antsz.hu/hpv oldalon is nyújt információkat.

A HPV a humán papillomavírus rövidítése. Több mint száz típusa van, és ezek közül legalább 13 okozhat méhnyakrákot. A méhnyakrák-megbetegedések mintegy 70 százalékáért a humán papillomavírusok közül két típus, a 16-os és a 18-as felelős. A felajánlott önkéntes védőoltás, amelyet az állam térítésmentesen biztosít, ezek ellen véd.

Meghalt a fiatal énekesnő, Pete Zsófi

A Soffi zenekar énekesnőjének méhnyakrákja volt, mindössze 33 évet élt.

Pete Zsófi (illetve házasságkötése óta Urbán Zsófi) jó ideje harcolt a méhnyakrákkal, de akármennyire is kemény és végtelenül pozitív személyiségű lány volt, a szervezete augusztusban feladta a küzdelmet.

Blogot is vezetett, “Márpedig én ebbe nem halok bele!” címmel. Bevezetőjében ezt írta: “33 éves vagyok, és méhnyakrákom van. Amikor az első orvos közölte velem, hogy nincs tovább, elhatároztam hogy nem fogok ebbe belehalni. Tartson velem kedves Olvasó ezen az úton, amíg én felkenem az arcomra a harci festéket, és megküzdök a rákkal!”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik