Élet-Stílus

Jeges víz helyett törmelékkel öntik magukat fejen

Gázában túl ritka kincs a víz ahhoz, hogy fejen öntsék vele magukat az emberek, lerombolt épületek törmelékéből viszont akad elég.

Magukat egy vödörnyi jeges vízzel nyakon öntő emberektől hemzsegnek a közösségi portálok, és a videomegosztók. A felszínen a jótékonyság az ürügy, de mint arról korábban beszámoltunk: valójában nem akarunk jók lenni, csak jónak látszani. Egy indiai nő volt az első, aki lefordította saját kultúrájára a nyugati őrületet, s máris itt a következő. Ayman al-Aloul palesztin újságíró is úgy döntött, hogy megpróbálja meglovagolni a jeges vödrök körüli népszerűségi hullámokat.

Annyira megtetszett neki a jeges vödör kihívás, hogy úgy döntött, megcsinálja a Gázai övezetben, hogy felhívja a világ figyelmét a palesztinok ügyére – mondja el Aloul a Youtubera feltöltött videójában. Csakhogy Gázában nem igazán engedhetik meg maguknak az emberek, hogy akár egyetlen vödörnyi vizet is elpazaroljanak, de még ha így lenne, sem biztos, hogy valahol le is lehetne fagyasztani belőle valamennyit, a jeges víz így kiesett. Van viszont olyan dolog, amit vödörbe lehet tenni, s amivel Gáza bőséggel rendelkezik: háborús törmelék.

A palesztin újság író azt is mondja, hogy ez nem az a fajta kihívás aminek követésére bárkit személyesen felhívna. Inkább azt szeretné, hogy ha a világon mindenki követné, aki szimpatizál a palesztin emberekkel. Nem kérnek anyagi támogatást, csak azt, hogy minél többen vállaljanak velük szolidaritást, különösen olyanok, akiknek sok követőjük van az interneten – mondja.

Az Egyesült Államokban máris követőkre talált: palesztin szimpatizánsok péntek este hat órára törmelékes vödrös demonstrációt szerveznek a Fehér Ház elé – írja a Washington Post.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik