Élet-Stílus

Aki stresszes, nem tud fogyni

Stressz hatása alatt a szervezet lassabban égeti a kalóriákat, ugyanattól az ételtől könnyebben hízik, mint nyugodt lelki állapotban.

A nőkön elvégzett amerikai kutatás során ugyanazt az ételt adták a női résztvevőknek, majd megkérdezték, mekkora stresszt élnek át, ezután megmérték az elégetett kalóriák mennyiségét. Azt találták, hogy akik az előző nap egy vagy több stresszel járó eseményt éltek át, azonos táplálék fogyasztása után kevesebb kalóriát égettek el, mint akik nem tapasztaltak feszültséget. A különbség a kutatók szerint öt kilogrammra is rúghat egy év leforgása alatt.

Stressz hatása alatt a vizsgált nőknél magasabb volt az inzulinszint is, ami segíti a zsírraktározást. A tárolt zsírt az ő szervezetük kevésbé oxidálta, vagyis kevesebbet égetett belőle “üzemanyag” gyanánt – írták a kutatók. Az Ohiói Állami Egyetem tudósai 58 középkorú nőt kérdeztek arról, mennyire volt stresszes az előző napjuk. Olyan menüt adtak nekik, amely 950 kalóriát és 60 gramm zsírt tartalmazott. Az evést követő hét órában a stresszről beszámoló résztvevők átlagosan 104 kalóriával égettek el kevesebbet, mint akik nem éltek át feszültséget.

Martha Belury, a tanulmány társszerzője azt tanácsolta, stressz idején jobb kerülni a vigaszul fogyasztott ételeket, vagyis az úgynevezett kényeztető falatokat. “Senki sem élhet kellemetlenségek nélkül, de azt megteheti, hogy egészséges élelmiszereket tárol a hűtőjében, kamrájában, így van választása, ha gondok gyötrik és jól esne valami finomsággal nyugtatni magát” – magyarázta a kutató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik