Élet-Stílus

Kockás hasat szeretne? Ezeket egye!

Bár elsőre furcsának tűnhet, de a hastájékra rakódott zsírtól zöldségek segítségével könnyen megszabadulhatunk. Nézze csak meg, melyek azok!

Először egy kis tudomány: a környezetünkben számos olyan vegyület található – gyomirtók, rovarirtók és egyéb vegyi anyagok – amely a táplálékláncba bekerülve az ösztrogén nevű hormonhoz hasonló hatást fejtenek ki a szervezetünkben, ezáltal elősegítik a zsír lerakódását, nőknél és férfiaknál egyaránt.


Kép forrása: Thinkstock 

Ezeket a xeno-ösztrogéneknek nevezett anyagokattöbb helyen is megtalálhatjuk a táplálékláncban, vagy akár a folyadékpótlásra szolgáló vízben. Bármennyire is próbálunk egészségesen élni, bármennyire ragaszkodunk a bio-termékekhez és a kézműves élelmiszerekhez, csaknem lehetetlen elkerülni ezeket az anyagokat, főként, mivel tisztító és tisztálkodó szereinkben, illetve akár a parfümökben is megtalálhatóak lehetnek. 

Hogyan lehet akkor küzdeni ellenük? Bizonyos növények hatékonyan ellensúlyozzák a xeno-ösztrogének hatását. Ilyenek a teafélék és bizonyos fűszerek, azonban a leghatékonyabbnak a keresztesvirágúak családjába tartozó zöldségfélék bizonyulnak a kutatások szerint. Ilyen a brokkolia kelbimbó, a karfiol, a karalábé vagy a kelkáposzta például.

Még többet szeretne tudni? Olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik