Tudomány

A kövérség rosszabb a dohányzásnál

45 kiló túlsúly mínusz 14 év is lehet az életből.

A dohányzásnál is jobban megrövidíti az élettartamot a súlyos elhízás – állapították meg az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) munkatársai.

A szakemberek az Egyesült Államok, Svédország és Ausztrália lakosságáról korábban készült húsz nagyszabású tanulmány adatait vették górcső alá. z adatok elemzéséből megállapították, hogy a súlyosan elhízottak – átlagos testmagasságú, 45 kilogramm vagy annál nagyobb túlsúllyal bíró emberek 6,5-13,7 évvel korábban halnak meg mint egészséges testsúlyú társaik.

Az Egyesült Államokban például a felnőttek hat százalékát a súlyosan elhízottak között tartják számon. A kutatók 9500 túlzottan elhízott személyt és 304 ezer normál súlyú személyt vizsgáltak, kizárták azokat, akik életükben bármikor dohányoztak vagy bizonyos betegségekben szenvedtek. Kimutatták, hogy az általános elhalálozás kockázata a testtömeg-index (BMI) növekedésével párhuzamosan folyamatosan nő a szívbetegségek, a rák és a cukorbetegség okán.

Átlagosan 6,5 évvel kevesebbet élnek azok, akiknek a testtömeg-indexe 40-44,9 között van, és 13,7 évvel kevesebbet azok, akiknek a BMI-je 55-59,9 között van. Az egészséges testsúlyú emberek esetében a dohányzók 8,9 évvel kevesebbet éltek a nemdohányzóknál, azaz a túlzottan elhízottak élettartama azonos vagy rövidebb volt, mint dohányzóké.

A testtömeget általában a testtömeg-index számmal jelzik, amely a testmagasság és a testtömeg közötti összefüggést fejezi ki – a kilogrammban mért súlyt kell elosztani a méterben mért testmagasság négyzetével. Az optimális érték a 18,5-24,9 közötti szám, a 25-29,9 egység közötti érték túlsúlyt jelent, a 30-nál több már elhízást, a 40 feletti túlzott elhízást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik