Élet-Stílus

Kihalás szélén a vörösök

Nem a rókák, és nem a kommunisták, hanem természetesen vörös hajú emberek.

A globális felmelegedés tehet erről is: feleslegessé teszi annak a génmutációnak a működését, amelyik a vörös haj, és a hófehér bőr kialakulásáért felelős, így örökre eltűnhetnek a földről az X-akták sztár Gillian Andersonhoz, vagy a Harry Herceghez hasonló emberek.

Dr Alistair Moffat a ScotlandsDNA, vagyis a skót DNS kutató intézet kutatója szerint a tipikus „ginger”, vagyis vöröshajú, és az átlagosnál sokkal fehérebb, és érzékenyebb bőrű embertípus kialakulásáért felelős gén azért mutálódott a régmúltban, mert a Brit Szigetek felhős, esős klímája miatt az ott élőknek hatékonyabban kellett a napfényből származó D vitamint befogadniuk, mint a föld naposabb részein élő társaiknak. A globális felmelegedéssel azonban egyre több a napsütés, így ez a gén folyamatosan módosul, s a végül majd eltűnik – írja a The Independent című brit lap.

Egy másik tudós a Scotland Now című lapnak nyilatkozva azt mondta ő is úgy véli, hogy lassan, de biztosan ki fog halni a „vörös gén” bár ő nem a globális felmelegedést sejti a háttérben. Mivel a feltevés szerinte nem több puszta elméletnél nem adta a nevét a nyilatkozatához. Személyes meggyőződése minden esetre az, hogy a regresszív gén néhány száz éven belül egyszerűen el fog tűnni, mivel egyre kevesebben hordozzák.

Míg jelenleg az emberi populáció 1-2 százaléka tartozik a „ginger” típushoz, Skóciában ez az arány 13 százalék, és 40 százalék azoknak az aránya, akik látható jelek nélkül hordozzák a kialakulásáért felelős gént. Ám mindkét szülő hordozza is a regresszív gént, mindössze 25 százalék esélyük van arra, hogy vörös hajú, és hófehér bőrű gyermekük szülessen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik