Nagyvilág

Egyre kevésbé akarják az uniót a skótok

Minden eddiginél kisebbre zsugorodott a skót függetlenséget ellenzők előnye a legújabb felmérés szerint.

A Scotland on Sunday – a The Scotsman című skót napilap vasárnapi változata – számára elvégzett közvélemény-kutatás szerint jelenleg a szavazásra jogosult skót választópolgárok 42 százaléka utasítaná el Skócia függetlenné válását. Egy hónappal ezelőtt még 46 százalék volt az uniópártiak aránya. Az elszakadásra 39 százaléknyian szavaznának, vagyis immár alig 3 százalékpont a skót függetlenséget ellenzők előnye.

A 19 százaléknyi bizonytalant kiszűrve 52 százalékos az elszakadásra nemet mondók tábora a 48 százaléknyi függetlenségpárti szavazóval szemben az ICM közvélemény-kutató cég kimutatása szerint. A függetlenné válást pártolók aránya még soha nem volt ennyire magas a függetlenségi referendum bejelentése óta.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e. A közvélemény-kutatások jó ideje jelzik, hogy az uniópártiak egykor jelentős előnye fokozatosan csökken, és ez már a brit kormányon belül is egyre nagyobb aggodalmat kelt.

Alistair Carmichael Skócia-ügyi miniszter a The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lapnak nyilatkozva nemrégiben kijelentette: úgy látja, hogy a skót nacionalisták “éhesebbek a győzelemre”, és megállíthatatlan lendületre tehetnek szert. Carmichael szerint az uniópárti kampánystáb nem hajlandó észrevenni ezt a veszélyt, és megvan a kockázata annak, hogy mire észreveszik, már túl késő lesz. “Mindenkinek tudomásul kell vennie, hogy komoly versenyről van szó, és nem lehetetlen, hogy a nacionalisták megnyerik” azt – tette hozzá.

A népszavazási kampány fő ütközőpontja hónapok óta az, hogy Skócia – a skót kormány tervei és szándékai szerint – megtarthatná-e a fontot függetlenné válása esetén. A brit kormány az utóbbi hetekben több egyértelmű nyilatkozatban kizárta ennek lehetőségét. George Osborne brit pénzügyminiszter nemrégiben úgy fogalmazott, hogy a brit font “nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet”.

A kérdés horderejét illusztrálta, hogy néhány hete a Bank of England belpolitikai kérdésekben egyébként semlegességre kötelezett kormányzója is megszólalt az ügyben, a függetlenség pénzügyi következményeinek óvatos megfontolására intve Skóciát.

A kanadai Mark Carney, aki tavaly nyár óta áll a brit jegybank élén, egy edinburghi üzleti rendezvényen felszólalva hangsúlyozta, hogy ha Skócia függetlenné válik, de meg akarja tartani a fontot, akkor e fontunió fenntarthatóságához és sikerességéhez szükség lenne a frissen elnyert skót szuverenitás bizonyos mértékű feladására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik