Élet-Stílus

Évi hárommillió ember életét menthetnék meg

A születés előtti és utáni anyai és gyermeki ellátás minőségjavításával rengeteg tragédiát el lehetne kerülni. Ha fejenként nézzük, nem is kerülne sokba.

Majdnem hárommillió gyermek és anya élete lenne megmenthető évente a világon 2025-ig, ha évente fejenként egy dollárt (223 forint) költenének a jobb minőségű ellátásra – állapította meg egy kedden közzétett tanulmány.

Mintegy nyolcezer újszülött hal meg naponta a világon, körülbelül hétezren születnek halva, ez évente 2,9, illetve 2,6 millió életet jelent egy nagy léptékű statisztikai elemzés szerint, amely 195 ország adatai alapján készült, és a The Lancet brit orvosi hetilap friss számában jelent meg.

Emellett a várandóssággal és a szüléssel összefüggő szövődményekben mintegy 250 ezer nő hal meg évente. Ezeknek a halálozásoknak a nagy részét meg lehetne előzni jobb minőségű terhesgondozással és szüléskíséréssel – vélte Joy Lawn, a tanulmány egyik szerzője, a London School of Hygiene and Tropical Medicine munkatársa.

Öt országban hal meg az újszülöttek fele

A kutatók a születés előtti és utáni anyai és gyermeki ellátás 90 százalékos minőségjavításának költségét az egész világon 2025-ig nagyjából 4,1 milliárd euróra (1200 milliárd forint) becsülték. Ebből a pénzből 1,9 millió újszülött és 160 ezer anya életét lehetne megmenteni, illetve 820 ezer halva születést lehetne megelőzni évente 2025-ig.

Az anyai és gyermekellátás színvonalát elsősorban a várandósság alatti vizsgálatok javításával, a helyes táplálkozás támogatásával, a szülés gondosabb kísérésével, a szoptatás elősegítésével és a fertőzések megelőzésével lehet emelni.
A tanulmány szerint a világon évente az újszülöttek fele öt országban hal meg: Indiában (779 ezer), Nigériában (276 ezer), Pakisztánban (202 ezer), Kínában (157 ezer) és a Kongói Demokratikus Köztársaságban (118 ezer).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik