Élet-Stílus

Rémálom a szülés után – újra kellett éleszteni a kismamát

Az anya két teljes napig mesterséges kómában volt. Sokáig még az sem volt biztos, hogy nem szenved maradandó károsodást.

A harmadik gyermekét váró kismama mindent gondosan és alaposan megszervezett a szülés előtt: jó előre összepakolta a holmiját, kitalálta, hogyan jut leggyorsabban a kórházba, sőt még azt is megszervezte, ki és mikor vigyázzon két nagyobbik gyermekére. Hiába. A szülés után ugyanis semmi sem úgy alakult, ahogy tervezte, olyannyira nem, hogy közben még az élete is veszélybe került.

A nem mindennapi szülés történetét az édesanya, Tukaan aláírással a napokban osztotta meg a Születéstörténet.hu oldalon. Ebben írta meg, hogy bár elsőre úgy tűnt, harmadik gyermekük érkezése úgy zajlik majd, ahogy az a nagy könyvben meg van írva, az események gyorsan nem várt fordulatot vettek.

„Az egész szülés rettentő gyorsan zajlott, körülbelül egy órát voltunk ott, amikor jött az első tolófájás. Az orvos nem is volt épp a szobában, a szülésznőm pedig a szokásos nyugalmat árasztó, derűs hangján közölte, hogy „Akkor még várunk 1-2 fájást, és szólunk a doktor úrnak…” majd azonnal fel is kiáltott, hogy „Hoppá, itt a feje!” és meg is született a harmadik gyerekünk, egy tündéri kislány. […] A hasamra tették egy kicsit, a férjem elvágta a köldökzsinórt.”

Ezután kezdődtek a problémák. Kiderült ugyanis, hogy a szülés után a méhlepény egy diónyi darabját nem sikerült eltávolítani, így mindenképpen műtétre volt szükség. Míg Tukaant elaltatták az eljáráshoz, férjét a beavatkozás idejére, kezében legkisebb gyermekével a szülőszobák elé ültették.

„És ekkor határozott kiáltás hallatszott a szülőszobámból: „Egy reanimáló kocsit kérek az egyesbe! De gyorsan!”

A beszámoló szerint ezután felbolydult a folyosó. Amikor kétségbeesett férje érdeklődni kezdett az orvosoktól, először elvették tőle a babát, majd minden szó nélkül kiküldték. Csak néhány perccel később érkezett meg hozzá az altatóorvos a megnyugtatónak szánt magyarázattal, amire nem lehetett felkészülve:

„…az aneszteziológus doktornővel folytatott beszélgetés valahogy így kezdődött: „Kedves Apuka, Tukaan meghalt… de újraélesztettük. Most itt fekszik az intenzív osztályon, bemehet hozzá.” Na, a hatásszünetnél, amit a három pont jelöl, a férjem majdnem elájult…(De úgy tűnik, hogy ez az – egyébként igaz – mondat nem csak a férjemet, hanem magát a doktornőt is megrázta, mert két évvel később mikor találkoztunk, külön elnézést kért a megfogalmazásért.)”

A férj csak ezután mehetett be az intenzívre, ahol kiderült Tukaannak egy igen ritka komplikáció miatt, 15-20 percre leállt a keringése. A komplikációt az orvosok szerint az okozhatta, hogy a szülés után nyitva lévő erekben felvándorolt egy légbuborék. MIután visszahozták az asszonyt, az orvosok óvatosságból még két napig mesterséges kómában tartották, hogy óvják a sérülésektől. Csak ezután ébresztették fel.

Az asszonynak szerencséje volt: semmilyen maradandó károsodást nem szenvedett, igaz, a szülés előtti és utáni néhány napból semmire sem emlékszik. Végül néhány hetes lábadozás után, gyógyultan hagyhatta el a kórházat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik