Élet-Stílus

Kanyaróval irtották ki a rákos sejteket egy nő testéből

Az előrehaladott vérrákban szenvedő páciens önként vállalkozott a kísérletre. 10 millió embernek elég vírust kapott.

A szóban forgó beteg egy 50 éves édesanya, Stacy Erholtz, aki hosszú évek óta küzdött már a vérrák egyik válfajával, ami a csontvelejét támadta meg. Az asszony azután döntött a meglehetősen kockázatos kísérlet mellett, miután kiderült, a betegség a kezelések ellenére is szétterjedt a testében.

Mivel már túl volt több kemoterápiás kezelésen, és kétszer kapott új csontvelőt, Stacynek nem maradt más reménye a gyógyulásra, mint az úgynevezett onkolitikus vírusterápia, melynek során a betegek testébe módosított, agresszív vírusokat juttatnak, abban a reményben, hogy azok elpusztítják a rákos sejteket.

Noha a vírusterápia több évtizedes múltra tekint vissza, elvégre az 1950-es évek óta már több ezer rákbeteget kezeltek herpesz-, himlő- sőt, olykor még egyszerű náthavírussal az orvosok, a módszer eredményessége mindmáig kétséges maradt. Nem csoda, hogy ezek után még a kísérletet végző, neves Mayo Klinika orvosai is úgy érezték, az ismeretlenbe ugrottak fejest, amikor belekezdtek a vírusterápiába.


Kép forrása: Thinkstock

A kezelés során Stacy és egy másik beteg testébe 100 milliárd egységnyi agresszív kanyaróvírust fecskendeztek – annyit, amivel legalább 10 millió embert meg lehetett volna fertőzni. Az órás procedúra első 5 percében Stacy fejfájásra kezdett panaszkodni, két órával később pedig remegni és hányni kezdett, a testhőmérséklete megemelkedett – írta csütörtök reggel a Mayo Klinika beszámolójára hivatkozva a The Washington Post.

„36 órával azután, hogy befecskendeztük a vírust, Stacy elmondta, úgy érzi, hogy a homlokán lévő daganat elkezdett összemenni” – emlékszik vissza a kísérlet vezetője, Stephen Russell. „Néhány hét múlva ez a tumor teljesen eltűnt, ahogy nyomtalanul eltűnt a testében lévő összes többi tumor is” – tette hozzá a szakember.

Míg a módszer a vérrákban szenvedő Stacynél bevált, a kísérletben résztvevő másik beteg esetében, akinek javarészt a combizmában volt a daganat, eredménytelennek bizonyult.

A szakember később a beszámolójában elmondta, a kísérletből, egyelőre két fontos dolog derült ki számukra: ahhoz, hogy az eljárás sikeres lehessen, mindenképpen nagy mennyiségű vírusra van szükség. Míg a másik fontos feltétel az, hogy a betegnek ne legyenek antitestjei a beinjekciózott vírus ellen.

Russell azt is elmondta, a klinika tovább folytatja a kísérleteket. A következő kísérlet néhány hónap múlva, szeptemberben kezdődik, ezúttal több beteg részvételével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik