Élet-Stílus

Több százezer fiatal halála elkerülhető lenne

2012-ben 1,3 millió fiatalkorú vesztette életét, és a legtöbbjük halála elkerülhető lett volna, ezért sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetni a segítségre és a megelőzésre.

A tinédzserek többségének a halálát alkoholos befolyásoltság vagy droghasználat következményeként elszenvedett közlekedési baleset, valamint az AIDS és az öngyilkosság okozza – írta jelentésében az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

Sok országban elterjedt az a téves feltevés, hogy a fiatalkorúaknak ritkábban vannak testi vagy lelki problémái, kevesebb egészségügyi kockázattal kell számolniuk. Ez azonban csak mítosz – hangsúlyozta a WHO.

A szervezet adatai szerint a világon jelenleg 1,2 milliárd fiatalkorú – azaz 10 és 19 év közötti – él. A WHO tudományos munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy a korcsoportot érintő gondoknak és veszélyeknek – a többi között a túlzott alkoholfogyasztásnak, a kevés testmozgásnak és a rossz táplálkozásból eredő túlsúlynak – felnőttkorban az egészségre nézve “pusztító következményei” lehetnek.

A szervezet úgy látja, hogy sok országban az eddiginél lényegesen többet kell tenni a tinédzsereket sújtó szorongás és depresszió ellen is. Ezek a problémák gyakran öngyilkossághoz vezetnek, amely a fiatalok körében világszerte a harmadik vezető halálok.

A WHO jelentése szerint több tanulmány is alátámasztja, hogy a lelki bajokkal küzdő emberek felénél az első tünetek már 14 éves kor körül megjelennek.

Az ENSZ szakosított szerve a fiatalkorúak ellen elkövetett erőszakra is felhívta a figyelmet, amely a légúti fertőzések után az ötödik vezető halálok a korcsoporton belül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik