Élet-Stílus

Szeme világa miatt perel egy óceánjáró magyar zenésze

A színpadon hagyott kábelben esett el a hegedűs, aki egyik szemére megvakult és szerzett pánikbetegsége miatt nem tud többé hajóra szállni – írja a Blikk.

A magyar hegedűs épp koncertet adott a fedélzeten, amikor egy színpadon felejtett kábelbe akadt a lába, és a földre zuhant. Szerencsétlenségére pont a fejét verte be, majd ezután kómába esett.

„Az ébredés inkább egy rémálom kezdetéhez hasonlított. Amikor magamhoz tértem, fel sem tűnt a fájdalom, hiszen az egyik szememre nem láttam: megvakultam – mondta a Blikknek Vilmos, aki 1997 óta dolgozott az őt alkalmazó Holland America Cruise Line hajótársaságnak.

A súlyos fejsérülésen kívül a zenész egyik karját is eltörte. Ezen kívül a csaknem két évtizednyi tengerészélet után szorongást okozott a hajón való tartózkodás.

Vilmos végül leszállhatott a hajóról, hogy hazautazzon. Azt az ígéretet kapta a társaságtól, hogy intéznek neki megfelelő kórházat és orvost is, ez azonban nem így történt. Bár a műtét költségét kifizették, de azt magának kellett megszerveznie. A neki járó táppénzt azonban nem kapta meg rendesen, ezért úgy határozott, kártérítési pert indít. A gond azonban az, hogy szorongásos betegsége repülőre ülést is kizárja, így egy speciális bírósági tárgyalás lehet az ügyből.

Talpbetét, vitaminok, cipők – munka a hajókon

Pár hónap munka, aztán veszünk egy lakást – sokan ilyen képlet alapján ugranak bele a hajós munkába, holott ez azért nem ilyen egyszerű. Egy tapasztalt hajós beszámolójából kiderül, hogy sok olyan dologra is kéne gondolni, ami eszünkbe sem jut.

Például, hogy vigyünk magunkkal vitaminokat, mert az összezártság és a kemény munka miatt a legyengült szervezet könnyebben kap el betegségeket. Vigyünk magunkkal 3-4 pár, jó minőségű cipőt és a járást-állást segítő talpbetétet, mert ez megkönnyíti a munkavégzést. Azt a napi 10-14 óra munkát, amit sokszor szabadnap híján kell végigcsinálni 4-8 hónapon át. Nyelvtanulás? A soknemzetiségű legénység egy kommunikációhoz elégséges angolt beszél, ami azonban egy nyelvvizsgához édeskevés – a hajós szavaival élve annyi esélyed van vele a nyelvvizsgához, mint a Barátok közt-nek Oscart nyerni.

Érdemes az útra fizikailag felkészülni: futással, edzéssel erősíteni a szervezetet, no meg a lelket is. Mivel a hajók általában nem fizetnek TB-t, ezért nagyon ajánlott előre itthon biztosításokat kötni a balesetek esetére. És a keresetet is érdemes haza-hazautalni, mert egyes országokba nem lehet belépni túl sok készpénzzel – és ha ezt a hajón a hatóságok kiszúrják, megbüntetik az embert. Egyszóval: készülni kell és érdemes, különben keserves csalódás lehet a kaland vége.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik