Kilencedik alkalommal rendezik meg idén Torkos Csütörtök akciót. Ezen a napon a felhíváshoz csatlakozó éttermek vállalják, hogy az étel- és italfogyasztásból egyaránt 50 százalékos kedvezményt biztosítanak vendégeiknek.
A néphagyomány szerint Torkos Csütörtökön – annak ellenére, hogy a húsvéti 40 napos böjt kezdetét jelentő hamvazó szerdát követően ünnepeljük – ismét szabad volt húst fogyasztani a farsangi maradékok elfogyasztása céljából is.
A népszokás felelevenítésével a Magyar Turizmus Zrt. idén nemcsak Magyarország kulturális és gasztronómiai értékeire szeretné ráirányítani a figyelmet, hanem – az Agrármarketing Centrum magyar sertéshúst népszerűsítő törekvéseivel összhangban – egyúttal a minőségi magyar sertéshús fogyasztásának pozitív egészségügyi és gasztronómiai vetületeire is.
Mindemellett arra ösztönözték a csatlakozó éttermeket, hogy kellő számú és változatos, böjtös ételt is szerepeltessenek kínálatukban, étlapjukon.
Az éttermek listáját a TorkosCsutortok.hu oldalon lehet elérni.