Élet-Stílus

Elhasalt a higiéniai vizsgálaton a sztárszakács étterme

Thomas Keller New York-i étterme, a Per Se csúnyán leszerepelt a februári higiéniai vizsgálaton.

A három Michelin-csillaggal büszkélkedő étterem, amelynek állandó menüjében 620 dolláros (140 ezer forint) kétszemélyes ebéd is szerepel, ez idáig csak A-minősítést kapott. A február 19-én kiérkező közegészségügyi ellenőrök megállapítása szerint azonban az étterem 42 pontban sértette meg a higiéniai előírásokat, többek között azzal, hogy sem a meleg, sem a hideg ételeket nem tartották megfelelő hőmérsékleten és hiány volt a kézmosókból az ételelőkészítő részlegen.

A Per Se illetékesei egyelőre nem reagáltak a minősítéssel kapcsolatos megkeresésekre. Az étterem lehetőséget kap az ügy tisztázására egy meghallgatás keretében. Addig is azonban jeleznie kell, hogy higiéniai minősítése függőben van. A város közegészségügyi hivatalának adatai szerint az éttermet korábban több mint 40 alkalommal bírságolták meg különböző okokból.


Thomas Keller (Fotó: Europress Fotóügynökség)

A tíz éve fennálló manhattani étterem a kaliforniai Yountville-ben működő French Laundry New York-i testvére. A Per Se egyike New York azon hét éttermének, amelyek három Michelin-csillaggal büszkélkedhetnek, és a The New York Times a város legjobb éttermének nevezte 2011-ben.

A New York-i közegészségügyi hivatal 2011-ben kezdett betűket használni az éttermek higiéniai minősítéséhez, és a városban működő éttermek nagyjából 87 százaléka rendelkezik a legmagasabb fokozatnak számító A-minősítéssel – adta hírül a The Daily Mail című brit lap internetes kiadása.

New York város előző polgármestere, Michael Bloomberg, 2013 végén az összes olyan étterem – szám szerint 4500 – bojkottjára szólított fel, amely B, C vagy függőben lévő minősítéssel rendelkezik, hogy ezzel sarkallja javulásra vagy épp a roló lehúzására az érintett vendéglőket.

Mocskos, de mihez képest

A nyilvánvalóan szigorú éttermi ellenőrzés hallatán nyilván mindenki felhúzza a szemöldökét. Aztán kicsit el is gondolkodhatunk. A férfiak például hajtsák le picit a fejüket: igen, ott lent, a nyakkendőjük, lehet, hogy sokkal mocskosabb, mint bármilyen vécéülőke.
A nyakkendőt ritkán tisztítjuk, leggyakrabban csak visszaakasztjuk szekrénybe – szakértők szerint sokunk egy nyaláb szemétdombbal a nyakunkban megyünk tárgyalni. Nem csak koszosabbnak tűnik, de jóval koszosabb a vécéülőkénél a mobilunk vagy tabletünk, laptopunk is. Egyszerűen mindenhová magunkkal visszük őket, még a vécére is, de ők nem mosnak kezet (már ha mi igen). Egy vécéülőkén egy kutatás szerint 20 staphylococcus aureus baktériumot (az ételmérgezés legfőbb felelőse) lehet találni átlagosan, míg egy mobilon 140-et, egy billentyűzeten 480-at! Valahol viszont hotel épül szemétből (és itt nem a kivitelezés hibáira gondolunk, konkrétan, európai strandokon gyűjtött szemétből!).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik