Élet-Stílus

Ügyvédeknek tanít jogot egy olasz maffiózó

borton(9)(960x640).jpg (börtön, )
borton(9)(960x640).jpg (börtön, )

Szardíniai cellájából fog rövidesen börtönjogot oktatni egy gyilkosságok megrendeléséért életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt maffiózó, aki jogi diplomáját is a börtönben szerezte.

„Marcello Dall’Anna teljesen megváltozott, amióta ő volt a dél-olaszországi pugliai maffia, a Sacra Corona Unita főnöke” és elhatárolódott múltjától – mondta Monica Murru ügyvédnő, aki segített az egykori maffiafőnöknek az előadásai megszervezésében.

A most 46 éves férfit 23 éves korában ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, gyilkosságokra való felbujtás miatt. Jelenleg a Szardínia hegyvidékes részén fekvő Nuoro börtönében tölti büntetését.

A nuorói ügyvédi iskola közreműködésével megszervezett tanfolyamokon „helyhiány miatt” mindössze húsz, már gyakorló ügyvéd vesz részt, az előadások január 24-én kezdődnek és március 21-ig tartanak.

Két fogvatartott is közreműködik majd az előadásokon, az ő feladatik az olaszországi bűnözőtípusok bemutatása lesz. A két elítéltnek nem lesz idegen terep a szereplés, korábban már láthatta őket a nagyközönség is, méghozzá a Taviani testvérek „Cézárnak meg kell halnia” című, 2012-es filmjében, amelyben rabok egy börtönben eljátsszák Shakespeare Julius Caesar című tragédiáját.

Börtöndiplomával a pulpitusra

A veszélyes fogolynak minősített Dall’Anna a börtönben szerezte meg diplomáját. Az egyetlen – 14 órás – eltávozási engedélyt 2012 májusában kapta, amikor a pisai egyetemre ment megvédeni disszertációját, amely a hozzá hasonló veszélyes fogvatartottak jogaival foglalkozott. Ebből az alkalomból ismét megölelhette a feleségét is, akivel röviddel az ítélet kiszabása előtt házasodott össze, valamint fiát, aki csecsemő volt apja börtönbe kerülésekor.

Mióta megkapta diplomáját, Dall’Anna jogi szaklapokban publikál, és a tervezett előadásaiért csekély fizetést fog kapni – mondta Monica Murru.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik