Nagyvilág

Nyáron elvontatják a Costa Concordiát

costa-concordia(960x640)(2).jpg (costa concordia)
costa-concordia(960x640)(2).jpg (costa concordia)

Márciusra születik döntés arról, melyik olasz vagy külföldi kikötőbe vontatják el a megsemmisítésre ítélt óriási hajóroncsot.

A cél az, hogy a nyári idegenforgalmi főszezonra a hajóroncs eltűnjön Giglio vizeiről, ezért júniusban pedig megkezdődik a Costa Concordia elszállítása a toszkán sziget partjaitól – mondta Franco Gabrielli az olasz katasztrófavédelem vezetője.

Eddig 12 kikötőtársaság jelentkezett a Costa Concordia roncsáért: Olaszországból Genova, Palermo, Civitavecchia és Piombino. Külföldről norvég, francia, török és kínai kikötők is jelentkeztek.

A Costa Concordia 2012. január 13. este futott zátonyra. A vontatáshoz a következő hónapokban a hajótestre újabb, levegővel teli tartályokat erősítenek. Ezek fogják megemelni a jelenleg a tengerfenéken kiépített talapzaton ülő hajót, amelyet így tudnak majd a vízen elvontatni.

A hajózás történetében egyedülálló beavatkozásokról van szó – hangoztatta Michael Thamm, a Costa Crociere ügyvezető igazgatója. Szállítás nélkül a költségek eddig meghaladták a 600 millió eurót. Az olasz sajtó számításai szerint a hajóroncs feldarabolása további 500 millió euróba kerülhet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik