Nagyvilág

Politikai vihart kavarnak a ciprusi öngyilkos rabok

Borton(210x140)(6).jpg (börtön)
Borton(210x140)(6).jpg (börtön)

Az elítéltek sorozatos öngyilkossága miatt kedden lemondott tisztéről Ciprus börtönparancsnoka, és a kormány is lépésekre kényszerült. Az 1,2 millió lakosú szigetországban mindössze egy börtön van, bár az több részlegből áll.

Az elmúlt két és fél hét alatt három rab is végzett magával, a legutóbbi öngyilkosság kedden történt. Tavaly 50 elítélt kísérelt meg öngyilkosságot, tavalyelőtt 35, 2011-ben pedig még csak húsz.

Georgiosz Trifonidesz öt éven át volt börtönparancsnok. Lemondó nyilatkozatában védelmébe vette a börtön személyzetét hangsúlyozva, hogy nem ők a hibásak a túlzsúfolt intézményben uralkodó áldatlan állapotokért, amelyek ellen évtizedek óta szinte semmit sem tettek az egymást követő kormányok.

Az öngyilkosságok emelkedő száma miatt azonban a közfigyelem immár lépésre kényszerítette a jelenlegi kormányt. Jonasz Nikolau igazságügyi és közrendészeti miniszter hétfőn intézkedések sorát jelentette be, egyebek között azt, hogy a rendőrség elit egysége is őrködni fog a börtönben és, hogy külön szárnyat alakítanak ki a pszichológiai problémákkal küszködő, öngyilkosságra hajlamosnak tűnő rabok számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik