Élet-Stílus

Mégsem olyan jók az antibakteriális szappanok

Amerikai kutatók nem találtak bizonyítékot arra, hogy a tisztálkodószerek antibakteriális vegyszerei megelőznék a baktériumok szaporodását.

Az antibakteriális szappanok talán nem is tartják távol a kórokozókat az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhatóság szerint, több mint negyven év kutatásai után ugyanis nem találtak bizonyítékot arra, hogy a tisztálkodószerek antibakteriális vegyszerei megelőznék a baktériumok szaporodását.

Az FDA szakértői egyúttal bejelentették, a triklozán és a hasonló vegyületek használatának biztonságát most azoknak a friss kutatásoknak az áttekintésével vizsgálják meg, amelyek szerint ezek az anyagok befolyásolhatják a hormonműködést és elősegíthetik a gyógyszereknek ellenálló baktériumok elszaporodását.

2016-ig kell bizonyítani

A hétfőn nyilvánosságra hozott szabályozás tervezete szerint a hatóság előírja a gyártóknak, hogy bizonyítsák, antibakteriális szappanjaik és mosakodószereik biztonságosak és hatékonyabbak, mint a sima szappan és víz. Változtatni kell az összetételén vagy a címkézésén azoknak a termékeknek, amelyekről 2016-ig nem mutatják ki, hogy biztonságosak és hatékonyak, illetve ki kell vonni őket a forgalomból.

Sandra Kweder, az FDA gyógyszerközpontjának igazgató-helyettese elmondta: úgy véli, sok fogyasztó feltételezi, az antibakteriális termékekkel megóvja magát és családját a betegségektől, noha semmilyen bizonyíték sincs arra, hogy ezek a készítmények jobban védenék az egészséget, mint a szappan és a víz.

A kézfertőtlenítőkre nem vonatkozik a szabályzat

A higiéniai termékeket előállító ipar szóvivője szerit ugyanakkor az FDA már “temérdek olyan adattal” rendelkezik, amelyek az antibakteriális mosakodószerek kedvező hatásait bizonyítják.

A szabályzat nem vonatkozik a kézfertőtlenítőkre, amelyek többsége nem antibakteriális vegyszert, hanem alkoholt tartalmaz.

A triklozán az Amerikában forgalomban lévő antibakteriális folyékony szappanok és mosakodószerek mintegy 75 százalékában megtalálható, az antibakteriális szappanoknak pedig több mint 93 százaléka tartalmaz trikolkarbant vagy triklozánt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik