Tudomány

Gyilkos felszín kerülhet a jövő konyhájába

Csak a baktériumokra veszélyes, belőlük viszont egy sem marad.

A fertőtlenítést feleslegessé tevő csodaanyag a “fekete szilícium” fantázianévre hallgat, s bár a Harvard Egyetem kutatói még a 90-es években fedezték fel, a tudósok csak nemrég döbbentek rá antibakteriális szerkezetére – tücskök és szitakötők segítségével.

Az előbbi rovarokat vizsgáló biológusok ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy a baktériumoknak azért nincs esélyük megtelepedni, mert a tücskök és szitakötők szárnyain mikroméretű dárdák lemészárolnak minden betolakodót.

Mint kiderült, a fekete szilícium egészen hasonló, mindössze 500 nanométeres (0.0005 milliméteres) tüskékből álló felülettel bír, amivel szó szerint felnyársal minden kórokozót.

A probléma azzal van, hogy a fekete szilícium – bár használatos egyes kameralencséken és nappaneleken – nem igazán került még kereskedelmi forgalomba, vagyis senki nem tudja megmondani, mibe kerülne beborítani egy konyhát ezzel az anyaggal.

A tudósok viszont azt állítják, képesek lesznek hasonló tulajdonságú, olcsó anyagot előállítani – Önök mennyit fizetnének azért, hogy többet ne kelljen fertőtleníteni?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik