Élet-Stílus

Minden, amit a személyi edzésről tudni kell

személyi edző (személyi edző, )
személyi edző (személyi edző, )

Simon Alexandrával, a Fehérvár24 állandó életmódszakértőjével beszélgettünk a személyi edzés előnyeiről. Itt vannak a kérdések és a válaszok!

Milyen a jó személyi edző?

Magyarországon a személyi edzéseket illetően teljesen rossz kép él az emberekben. Akárkivel beszélgetek, mindig az az érzésem támad, hogy a többség fejében a személyi edzők csak testépítőket tréningező tanulatlanok vagy a gazdagok kiváltságai.

Fotó: Northfoto

Az én olvasatomban a személyi edző egy jól képzett szakember, egy életvezetési tanácsadó és egy igazi motivátor.  És kinek van erre leginkább szüksége, ha nem azoknak, akik nem születtek bele a sport világába? Véleményem szerint azok mellé az emberek mellé kell egy ilyen vezető, akik olyan problémákkal küszködnek, mint a kórós elhízás, tartáshibák vagy pedig az alacsony motivációs szint.

Mi a személyi edző feladata?

A személyi edző feladatkörébe tartozik az állapotfelmérés, a tartáshibák megfigyelése, teljes anamnézis.  Ezek ismeretében és a vendég céljainak megfelelően állítja össze az edzéstervet, táplálkozási tanácsokat ad és folyamatos kontrolt biztosít nem csak az edzéseken, hanem a hétköznapokban is, ha a vendégnek arra van szüksége.

A szakmai részen kívül én tényleg hiszek abban, hogy egy jó személyi edző igazi támasz lehet akár a kilók elleni harcban is. Emberi tulajdonság, hogy hajlamosak vagyunk feladni, ellazsálni a dolgokat. Nagyon sok embernek éppen ezért nem megy az otthoni edzés. Ha még motivált vagy, akkor is számtalanszor előfordul, hogy inkább a komfortzónádban maradsz. Nagy jellemnek kell lenni ahhoz, hogy ezt valaki magától átlépje. Ezért van az, hogy igen, még a testépítőknek, sportolóknak és sokszor maguknak az edzőknek is van saját személyi edzőjük.

Ha Szandrával szeretnél a változás útjára lépni, akkor kattints ide, és megtalálod a személyi edzéseivel kapcsolatos tudnivalókat!

Nem beszélve arról, hogy egy edző sokkal több tudást halmozott fel a terhelést illetően, biztosítja, hogy a helyes technikával dolgozz, amely az egészséges, jó fizikális állapotban lévő emberek számára is nagyon fontos, de a problémás eseteknek pedig kiemelten.  A megfelelő terhelés, a gyakorlatok helyes kivitelezése és a folyamatos kontroll pedig sokkal gyorsabb eredményeket hoz, mint a komfortzónás, helytelen és sokszor feladott saját edzés.

Az amerikai utam során számos terembe ellátogattam, hogy megvizsgáljam, náluk kik azok, akik igénybe veszik a terem ezen szolgáltatását.  A termet vezető hölgy elmondta, hogy a vendégeik többsége 30-60 év közötti, a nemek tekintetében nincs nagy differencia és a többség közérzetjavítás céljából veszi igénybe a személyi edző munkáját. Ez azt jelenti, hogy a többség célja a fogyás, a megfelelő állóképesség, tartáshibák javítása illetve ebben a teremben-hála a szakképzett edzőknek- a speciális esetek is segítséget kaphattak.  Kiemelt volt a várandós anyukák megfelelő edzése, hiszen ez sok szempontból is nagy odafigyelés igényel. Ugyanilyen szakmai tudást kíván meg azoknak az edzése, akik magas vérnyomással, cukorbetegséggel, csontritkulással küzdenek.

A személyi edzés a gazdagok kiváltsága?

Valóban drágább, mint egy csoportos edzés, de azt kell, hogy mondjam (és tényleg ismerve a magyar pénzügyi helyzetet), hogy ár-érték arányban nagyon kedvező nálunk a helyzet.  Tudom, hogy sokan azt gondolják, hogy nem engedhetik meg maguknak ezt a „luxust”, de szeretném, ha mindenki átgondolná a következőket. És ezt most direkt inkább a fogyásra vezetem le és nem a speciális esetekre, mert nem az a célom, hogy valakit rémisztgessek azzal, hogy milyen veszélyes lehet, ha megfelelő segítség nélkül sportol, és hogy az jöjjön le bárkinek, hogy innentől nem szabad mozogni, ha ilyen problémája van.

Pár elgondolkodtató kérdés, hogy lássuk mire is költünk és annak milyen hatása volt az életünkre, a túlsúlyunkra és a közérzetünkre:

– Mennyit adtál ki diétákra, amelyek sikertelenek voltak? Gondolok itt könyvekre, a diétát kiegészítő szerekre, alapanyagokra.

– Mennyit költöttél a túlsúly ellen folytatott harcban csodát ígérő gépekre, sporteszközökre, amelyek most ott porosodnak valahol?

– Mennyit költöttél el csoportos órákra, amiket pár hónap után feladtál még mielőtt eredménye lett volna?

– Mennyit költöttél az elmúlt években orvosra, gyógyszerekre, krémekre, amelyek fájdalmat csillapítanak?

És még ezer ilyen kérdésem lenne. De ami talán még ennél is fontosabb számomra, hogy mennyi sikertelenség ért ezen az úton, mennyi kudarc és mennyire ejtett ez nagy sebet az önbecsüléseden? És még egy fontos kérdés, hogy az elvesztegetett idő, amit ezekre pazaroltál, az milyen nyomot hagyott rajtad?

Mi a helyzet a csoportos órákkal?

Ezek az edzések ugyanolyan hatásosak alapvetően egy egészséges ember számára és mára már minden célt kielégítő órákat meg lehet találni. Azonban személyesen tapasztalom, hogy sajnos a többség olyan problémákkal rendelkezik, amely hátrány lehet egy ilyen órán.  Bár egy jó edző még egy ilyen csoportos órán is azon van, hogy mindenki igényeit kielégítse és segítséget adjon azoknak, akiknek arra szükségük van, de a nagy számok törvénye miatt ez néha csak emberi képtelenség.

Ne értsen félre senki, nem pátoszra szeretném emelni a személyi edzést, nem csoda módszer ez sem. Itt sincs eredmény egyik napról a másikra, nagyon küzdelmes út tele izzadsággal és izomlázzal. Viszont, amit tudok, hogy azoknak, akik változtatni szeretnének, azoknak a megfelelően irányított mozgás és az egészséges táplálkozás az egyetlen út, ahhoz, hogy elérjék a céljukat.

Ezen nagyon kevesen tudnak egyedül végigmenni és néha sokkal jobb segítséget kérni valakitől, hogy legyen társad ezen az úton, tereljen téged, adjon erőt, útmutatást és hogy néha megvédjen önmagadtól, a kétségeidtől és attól, hogy megint feladd!  És ez a közös munka sokkal gyorsabb eredményeket fog hozni neked, mint az eddigi próbálkozásaid, így te is igazat fogsz adni abban, hogy ez egy nagyon jó befektetés volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik