Élet-Stílus

Most akkor tényleg meghülyülünk az okostelefontól?

okostelefon (okostelefon)
okostelefon (okostelefon)

Hiába olvasunk sokat, ha egy kis képernyőt bőgészünk, bizonyítja egy kísérlet.

Úgy tűnik, legalább egy évtizede hallgatjuk (és mondjuk!) valamilyen formában azt, hogy rossz irányba halad a világ: kevesebbet olvasunk, az is szemét, az okostelefonok pedig szépen lassan átveszik azokat a funkciókat, amiket egy „okos fejnek” magától is hoznia kellene. A statisztikák mindezt alátámasztják: egy ideje ugyanis egyre kevesebb papír alapú, összefüggő szöveget (könyvet) olvasunk, holott egyre több szöveget fogyasztunk digitális eszközök segítségével.

Egy friss kutatás során azonban kiderült, hogy bármily kényelmes is legyen az okostelefonon olvasgatni, az emberi agy túlságosan hozzászokott a nagy, nyomtatott papírokhoz, megsárgult oldalakhoz, kellemes tapintású borítókhoz, a könyv illatához. A This vs. That Show kísérletének lényege az volt, hogy egy csoport embernek egy bestseller első oldalát adták olvasásra – a csoport egyik felének egy nyomtatott papíron, a többieknek pedig elküldték emailben a linket, ahová a telefonjukkal kattinthattak. Az eredmény elképesztő volt: kiderült ugyanis, hogy az olvasás utáni, szövegértést ellenőrző tesztekben azok, akik papíron olvasták ugyanazt a szöveget, 33%-kal jobban teljesítettek. Ennek valószínűsíthető oka az, hogy papír formátumban a szöveg szó szerint nagyobb teret kap, az olvasó könnyebben átláthatja a lehetséges összefüggéseket, kevesebb erőfeszítéssel hatolhat mélyebbre a szövegben.

A probléma nem új keletű, évek óta tanúi lehetünk annak, hogy a digitális szövegolvasási eljárások hogyan huzalozzák át az agyunk szövegértésért felelős részeit. Nicholas Carr például már 2008-ban érezte, hogy egyre nehezebbé válik elmélyülni egy olvasmányban és kizárni a külvilágot, ahogy hozzászoktunk, hogy – akkor még csak monitoron – görgetve olvassunk, kulcsmotívumokra vadászva. Ez a szövegfogyasztási mód kisebb információmorzsák kinyerésére tökéletes, a nagyobb összefüggések megértésére viszont szinte alkalmatlan. Ez a felfedezés már azért is kétségbeejtő, mert egy tanulmány szerint az amerikai egyetemisták kétharmada valamilyen mobil eszközön keresztül olvassa a kötelező olvasmányait is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik