Élet-Stílus

Nem csak férfi vagy nő

Bellevue College Washington (főiskola, washington, usa, )
Bellevue College Washington (főiskola, washington, usa, )

Hét lehetőség közül lehet választani a nemet illetően egy washingtoni iskola jelentkezési lapján.

Kurt Vonnegut kultregényében, Az ötös számú vágóhídban a Földre látogató tralfamadoriak összesen hét földi nemet különböztetnek meg, melyek közül öt csak a negyedik dimenzióban válik láthatóvá. Most azonban a washingtoni Bellevue Főiskola ezeket is figyelembe kívánja venni.

A főiskola leendő hallgatói mostantól nemcsak a „férfi” és „nő” opciókból választhatnak a nemük megadásánál, hanem egy egész sor köztes lehetőséget is választhatnak – számol be az Opposing Views. A lehetséges válaszok a „neme” kérdésre a nő és a férfi mellett a következők: „feminin”, „maszkulin”, androgün”, nemsemleges”, „transznemű”, „egyéb”, illetve „nem válaszol”. A következő kérdés a jelentkezők szexuális beállítottságára vonatkozik, ahol szintén rengeteg opcióból választhatnak: „biszexuális”, „meleg”, „leszbikus”, „queer”, „heteroszexuális”, „egyéb”, vagy „nem válaszol”.

Felmerül persze a kérdés, hogy ez utóbbi kérdésnek milyen létjogosultsága van egy felvételi jelentkezési lapban, de Colin Donovan, az intézmény transznemű tanára szerint ezekre az adatokra azért van szükség, hogy lássák, hogyan teljesítenek a GLBTQ (azaz nem heteroszexuális) közösség tagjai az egyetemen, illetve hogy segíthessék őket a megkülönböztetés elleni harcukban, és később az álláskeresésben.

A közösség újabban ennél kézzelfoghatóbb dolgokat is el szeretne érni, első lépésként például nemsemleges mosdókat szeretnének az egyetemre. Gyakorlatban ezt úgy lehetne megoldani, hogy bármelyik (mind a hét) nem képviselői ugyanazokat a fürdőszobákat használhatnák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik