Élet-Stílus

Nyolcvan éve folyhat szabadon a jenki pia

Szesztilalom (szesztilalom, alkohol, usa, )
Szesztilalom (szesztilalom, alkohol, usa, )

Az amerikai szesztilalmat1933. december 5-én törölték el.

Az Amerikai Egyesült Államok egyik legfurább, legérdekesebb és legellentmondásosabb korszaka a szesztilalom 13 éve. A fél százaléknál több alkoholt tartalmazó italok előállítását, forgalmazását és fogyasztását. A cél az volt, hogy megszabadítsák a társadalmat a világon legelterjedtebb és legveszélyesebb, függőséget okozó, lassan ölő méregtől. Az eredmény, mit tudjuk valami egészen más lett. Az alkoholfogyasztás még a statisztikai hibahatáron belüli mértékben sem csökkent, viszont sohasem látott mértékben erősödött meg a szervezett bűnözés és terjedt el az utcai erőszak. A szövetségi állam teljes alkoholfogyasztásából származó vagyonok hihetetlen hatalommal ruházták fel a maffiafőnököket.

Talán túlzó, de érzékletes képet fest a korról a történelmi tényeken alapuló Boardwalk Empire (magyarul Gengszterkorzó címmel futó) amerikai sorozat első része. A maffiózók már jó előre felkészültek 1919. október 28.-án hatályba lépő alkoholtörvény által kínált lehetőségek kiaknázására, így mire 1920. január 1.-én beköszöntött az illegális szesz kora, ők már a küszöbön álló felemelkedésüket ünnepelték. A főszereplő Nucky Thompson barátaival és üzletfeleivel komoly mennyiségű alkohollal ünneplik meg a szilvesztert és azt, hogy hála az ostobáknak, másnaptól csak tőlük lehet majd szeszt venni.

A túlnyomó többség inni akart nemre, korra vagy társadalmi osztályra való tekintet nélkül. Ittak is: virágoztak a zugkocsmák, nagyobb eseményeken pedig ekkor terjedtek el koktélok, vagyis az üdítőbe rejtett alkohol.

A kormány és hivatalai tizenhárom évig vívták szélmalomharcukat a gengszterekkel és az alkohollal, míg belátták, hogy nem győzhetnek. Nyolcvan évvel ezelőtt 1933. december 5-én enyhítettek a törvényen, és engedélyezték a 3,5 százalékban alkoholt tartalmazó italok, vagyis a sör és a gyengített bor. Aztán e repedés mentén szépen összeomlott az alkoholmentes társadalom ábrándja. De azért nem teljesen.

Meglepőnek tűnhet, de az Egyesült Államokban még mindig vannak területek, főleg a déli régióban, ahol érvényben van a szesztilalom, vagy annak valamilyen formája. Az alábbi térképen kékkel vannak jelölve azok a megyék, ahol nincs korlátozva az alkoholfogyasztás, sárgával azok, ahol sajátos helyi szabályoknak megfelelően lehet inni, pirossal pedig azok, ahol teljes szesztilalom van érvényben. A szürke területekről nincs pontos adat.

Forrás Wikipédia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik