Kultúra

Cukormentes női regény az arra érzékenyek számára

Bizonyára nem vagyok egyedül a véleményemmel: a csokoládé után a legjobb a chips. Aztán megint egy kis csoki, majd megint a chips. És így tovább… Így van ez a könyvekkel is.

Egy jó (és nagyon véres) skandináv krimi után kifejezetten jól eshet egy kis chicklit. [Aki ezen az oldalon először találkozik a kifejezéssel: csirkeirodalom… –A szerk.] Mint ahogy időnként szükségünk van egy kis nyomozósdira és feszültségre, vagy egy nehéz témájú, de ízlelgetni való szépirodalmi műre, úgy időnként van olyan is, amikor jól eshet a könnyed szórakozás, a romantika és a papír zsebkendők gyűrögetése. (Persze csakis szigorúan indokolt esetben.)

Cecilia Ahern pedig ebben verhetetlen. Az ő nevéhez fűződik az egykori sikerkönyv és film is, a P. S. I Love You (Ui. Szeretlek), az a romantikus amerikai történet, amiben az Oscar-díjas Hilary Swank játszotta a főszerepet. Ezek után persze már lehetnek elvárásaink, de a szerző legújabb regényével is hozta a színvonalat.

Az Életed regénye című könyv főhősnője egy újságírónő, aki sikeresen töri ketté éppen fellendülőben lévő karrierjét. Egy rosszul sikerült szaftos sztorijával teszi tönkre egy köztiszteletben álló tanár életét úgy, hogy emiatt nemcsak a riporternőt, de a lapját is bíróság elé citálják. Kitty élete rohamosan dől romokba, miközben legjobb barátnője, a főszerkesztője haldoklik. Utolsó kívánsága pedig, hogy fejezze be egy ötletét. De a nagy sztoriról Kitty már semmit nem tud meg, és amikor barátnője elhunyt, Kitty úgy érzi, életét, karrierjét csak úgy tudja összekanalazni, ha megírja. Az egyetlen, ami a kezében van, egy lista, száz névvel.

Nyomozni kezd, hogy kiderítse, mi a kapocs a nevek közt. A nyomás egyre nagyobb, a leadási határidő egyre közeledik. Elutasítás, megvetés veszi körül, ami kicsit sem könnyíti meg Kitty életét. A neveket pedig látszólag semmi nem tartja össze, hiába kutat.

A feszes történet kellően olvastatja magát, és hálát rebeghetünk azért, hogy nem kell több oldalnyi lelki tusát végigrágnunk. (Mint azt a hasonló történetekben már megszokhattuk.) A párbeszédek sem hemzsegnek a jópofa és laza beszólásoktól – amelyek általában egyáltalán nem lazák és jópofák, sőt még csak nem is életszerűek.  Találkozunk viszont 10 deka finom jellemfejlődéssel is, amit kifejezetten szeretni lehet egy történetben. A hősnő „médiaribancból” lelkiismeretes és igazi újságíróvá lesz, pont olyan, amilyen régen volt. Újra megtalálja a saját hangját és az igazi értékeket. Bár a főbb karakterek nem túl erősek, a történet dramaturgiája szépen kidolgozott, kellő mennyiségű izgalommal, ügyesen adagolt szívszorítással, mókával és kacagással. Érdekes viszont – különösen egy sikerszerző esetében –, hogy a mellékszereplők sokkal elevenebbek, színesebbek és karakteresebbek, mint maga a főhős.

Cecilia Ahern pályája elején újságírásból diplomázott, s ez bizonyára adott némi segítséget Kitty megformálásához. Helyenként a szakma dilemmái is megállják a helyüket. Ennek ellenére időnként azért érezni, hogy huzamosabb időt nem töltött el a firkászok között, ugyanis néhányszor inkább a sztárújságírói élet kliséibe futunk bele. A történet vászonra kívánkozik, ha megfilmesítenék, biztosan jól szórakoznánk. A szerző ügyesen fokozza a feszültséget, a nagy végkifejlet pedig igazán hollywoodi. Megtudjuk a nagy titkot, mindenki együtt sírhat, nevethet, a történet lezárása igazán hatásos. A plusz pont pedig azért jár, amiért a szövegben még egy félkanálnyi sziruppal sem találkozunk, csöppet sem ragad a szánk a végén.

A fordítás mindenképpen említést érdemel, amikor egy csajos regényt férfi fordít. Bár fellelhető némi kis fordítói baki a szövegben, de azt a szerkesztőnek kellett volna kihalásznia. Szóval tuti nem volt egyszerű hozni a csajos stílust, le a sitykával Babits Péter előtt.

Aki szeret időnként bevackolódni a fotelba valami nőcis regénnyel, mindenképpen elégedett lehet. A csaknem négyszáz oldal csak látványnak vaskos, belül igazi könnyed, lazán végigolvasható, szórakoztató történet, pont amennyi kell.

Cecelia Ahern: Életed regénye
Athenaeum Kiadó, 2013
396 oldal, 3490 Ft
ISBN 978 963 293 276 7

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik