Élet-Stílus

Szex, drogok és rock n’ roll: az okosak játékai

Szereti két végén égetni a gyertyát? Akkor ön intelligens!

A brit tudósok szinte mindent kikutattak már, és persze azok ellenkezőjét is. Néhány tanulmány legújabb eredményei viszont azt is szépen demonstrálják, hogy az életet leginkább élvezők nagy valószínűséggel a leginkább intelligensek is – írja az Esquire.

Hogyan él egy az életet habzsoló különc? Kezdjük azzal, hogy tegnap is ma ment haza és ma is holnap fog, néha megesik, hogy nem egyedül ébred, és nem mindenre emlékszik az előző estéből. Másként fogalmazva: éjszakázás, fokozott szexuális aktivitás és tudatmódosító szerek használata. A kutatók mindhárom komponensről bebizonyították, hogy összefügg az átlagosnál valamivel magasabb intelligenciahányadossal.

De miért lennénk okosabbak az éjszakázástól? Egy tanulmány szerint az emberiség évezredek alatt szokott rá arra, hogy a nap járásához igazítsa az életritmusát. Ezzel szemben azok, akik nem ezt a tempót tartják, előre léptek egyet az evolúcióban, hiszen gyorsabban alkalmazkodtak a változó körülményekhez.

És a kábítószer? Egy 2010-es kutatás szerint a 125 fölötti IQ-val rendelkezők hajlamosabbak a pszichoaktív szerek fogyasztására, mint kevésbé tehetséges társaik. Látható persze, hogy mindez nem azt jelenti: az okos emberek okos döntéseket hoznak. Viszonylag összefüggően és logikusan képesek viszont mások és maguk számára megfogalmazni döntéseik miértjét.

Elérkeztünk a harmadik ponthoz, azaz a szexuális témákban nyitott gondolkodás és az intelligencia kapcsolatához. Ugyancsak „brit tudósok” végeztek egy kutatást, melyben azt vizsgálták, hogy a különböző angol egyetemek hallgatói mennyit költenek szexuális játékszerekre. Legnagyobb meglepetésükre a két top-egyetem, a Cambridge és az Oxford diákjai toronymagasan a legtöbb ilyen kelléket vásárolták. Ebből következtettek arra, hogy a szexuális kísérletező kedv az elme (és a test) nyitottságának jele, tehát azt mutatja, hogy az egyén gyorsabban és sikeresebben képes feldolgozni az új információkat.

Ezek szerint tehát aki hajnal fél négykor tántorog haza egy megfelelő idegennel, a lehető legjobb úton járna a fizikai Nobel-díj felé? Ha nem is, annyi biztos, hogy legalább élvezi.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik