Élet-Stílus

Van, akinél nem hat az esemény utáni tabletta

fogamzasgatlo(960x640)(2).jpg (fogamzásgátló, )
fogamzasgatlo(960x640)(2).jpg (fogamzásgátló, )

Az elhízottak esetében hatástalan lehet a sürgősségi fogamzásgátló.

Egy francia gyógyszergyártó cég arra figyelmeztet egy skót kutatási eredmény kapcsán, hogy az esemény utáni fogamzásgátló tabletta hatástalan lehet a nagyobb testsúlyú nőknél.

A levonorgesztel hatóanyagú tabletta kevésbé volt hatékony a 75 kilogrammon felüli nőknél, és teljesen hatástalannak bizonyult azoknál, akik 80 kilogrammnál nagyobb súlyúak voltak. Az Egyesült Államokban most felülvizsgálják, hogy más készítmények is tartalmazzák-e ugyanazt az összetevőt. A szakértők úgy gondolják, hogy a hatóanyagot a zsírsejtek felszívják, így kevesebb kerül belőle a véráramba.

Az intézkedés alapját az Edinburgh-i Egyetem 2011-es kutatása képezi, mely a levonorgesztrelre irányult. Ebből kiderült, hogy a gyógyszert alkalmazó elhízott nők négyszer nagyobb eséllyel esnek teherbe, mint a normális súlyúak. A szerzők azt javasolják, hogy az elhízott páciensek másik gyógyszert, illetve fogamzásgátlási alternatívát alkalmazzanak, például méhen belüli eszközt.

Ha szeretné tudni, hogyan reagált a hírre a termék gyártója, kattintson ide, és olvassa el a folytatást a Házipatika oldalán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik