Élet-Stílus

Veszélyes az antibébitapasz

tapasz (tapasz)
tapasz (tapasz)

A világ első fogamzásgátló tapaszának a használatát kockázatosabbnak ítélik az orvosok, mint a tabletta szedését.

Úgy tűnik, folytatódik az utóbbi időben kirobbant egészségügyi botrányok sorozata (pl. betiltották a halálosnak mondott  Diane 35 tablettát, 2013 őszétől pedig teljesen kivonják a forgalomból). A francia gyógyszerügynökség (ANSM) ugyanis bejelentette, hogy az Evra fogamzásgátló testtapasz használatával kétszer nagyobb az esély a mélyvénás trombózis kialakulására, mint a többi, második generációs fogamzásgátlók alkalmazásával.

Franciaországban, ahol a fogamzásgátlók körüli botrány kirobbant, a 15–49 év közötti nőknek mindössze 0,4 százaléka használja az Evra tapaszt, amelyet korántsem tartanak hatásosabbnak, mint a tablettát. A magyar nők pedig leginkább külföldről (pl. Ausztria) tudják beszerezni.

A francia gyógyszerügynökségnél hangsúlyozták, már a 2002-es forgalomba hozatal óta ismert volt, hogy a használata fokozhatja az artériás és vénás trombózis kialakulásának kockázatát, ám csupán most sikerült bebizonyítani, hogy tényleg ennyire rizikós a használata, különösen akkor, ha hosszú időn keresztül alkalmazzák.

Az antibébitapasz:

A Janssen-Cilag által forgalmazott, Evra fogamzásgátló tapaszt vállra, hasra vagy a felsőtestre kell ragasztani. A hormonok folyamatosan szabadulnak fel, s a vérkeringésbe bekerülve fejtik ki a hatásukat. A tapaszt hetente kell cserélni a menstruációs ciklusig. Az ára elég borsos: egy doboz, amely 3 tapaszt tartalmaz, körülbelül 8 ezer forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik