Nagyvilág

Fogamzásgátló szedi áldozatait

fogamzasgatlo(210x140)(1).jpg (fogamzásgátló)
fogamzasgatlo(210x140)(1).jpg (fogamzásgátló)

Évente huszan halnak meg antibébi-tablettától Franciaországban. Az újfajta gyógyszerek a veszélyesebbek.

A francia gyógyszerészeti ügynökség a 2000 és 2011 közötti adatok alapján tette közzé megdöbbentő jelentését kedden.

Az elmúlt évtizedben fogamzásgátlók szedése miatt évente 2500 esetben alakult ki mélyvénás trombózis, és húsz esetben halálhoz vezető tüdőembóliát okozott a tabletta. A halálos áldozatok közül hat az első és a második generációs, 14 pedig a harmadik és a negyedik generációs fogamzásgátlót szedte. A trombózisos esetek közül 1750-ért az újabb generációs tabletták tehetnek.

Régi antibébivel évi 11 halott lenne

A jelentés kiemelte, hogy évente kilenccel kevesebben halnának meg és 1167-tel kevesebb trombózis történne, ha a legújabb fogamzásgátlókat nem írnák fel az orvosok.

Dominique Maraninchi, a hatóság vezetője ezért keddi sajtótájékoztatóján a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlók használatának csökkentését kérte. Az illetékes hatóság szerint a jelentős trombóziskockázattal járó újabb fogamzásgátlókat indokolatlanul nagy mennyiségben használják Franciaországban.

A trombózis azt jelenti, hogy vérrög alakul ki a szervezet valamelyik mélyen futó vénájában. A mélyvénás trombózis lehet jóindulatú is, sok esetben magától megszűnik, ám veszélyes szövődményeket, tüdőembóliát vagy agyvérzést is okozhat.

Száműzik az új tablettákat a franciák

A harmadik és negyedik generációs fogamzásgátló tabletták használata körül múlt év végén botrány robbant ki Franciaországban. Azok gyártóját, a német Bayer konszernt egy francia nő azzal vádolta meg, hogy az egyik újfajta fogamzásgátló, a Méliane által okozott trombózis miatt kapott agyvérzést. Franciaországban a Diana35-nek is több halálos áldozatot tulajdonítanak.

Az egészségügyi miniszter nemrég bejelentette, hogy korlátozni fogják a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlók felírásának lehetőségét. Márciustól a társadalombiztosítás is törli őket a támogatott gyógyszerek köréből a trombózisveszély miatt.

A gyógyszerészeti ügynökség által közzétett statisztikában a februári forgalmazási adatok azt mutatják, hogy a decemberi botrányt követően a harmadik és negyedik generációs fogamzásgátlók iránti kereslet 34 százalékot esett vissza, a második generációsoké pedig 27 százalékkal nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik