Élet-Stílus

Hétszer állt meg a szíve fogamzásgátló miatt

fogamzasgatlo(960x640)(1).jpg (fogamzásgátló)
fogamzasgatlo(960x640)(1).jpg (fogamzásgátló)

A 19 éves lány mindössze egy hónapja szedte a tablettát, amikor minden előzmény nélkül összeomlott.

A kenti lány a szívinfarktusokat megelőzően makkegészséges volt, és egy ígéretes atléta. 19 évesen azonban úgy döntött, fogamzásgátlót fog szedni, ezért felíratott egy Microgynon nevű készítményt az orvosával.

Ez után kezdődött a kálváriája, alig egy hónap múlva ugyanis teljesen váratlanul összeomlott otthon. „Épp az emeletre siettem, hogy édesanyámmal beszélgessek, amikor elkezdtem szédülni és úgy éreztem, muszáj azonnal leülnöm” – mesélte a ma már 22 éves lány a The Daily Mail című brit lapnak. „Szóltam a szüleimnek, hogy valami nincs rendben és azonnal hívják a mentőket.”

Mire a segítség megérkezett Alyce már alig kapott levegőt és szörnyű mellkasi fájdalmak kínozták. A mentőben állt le először a szíve, és hiába hozták vissza az orvosok, az úton még legalább hatszor újra kellett indítani a szívét. Mint később – egy hároméves vizsgálat után – kiderült, a tabletta miatt több száz vérrög keletkezett a testében, amik a lábából a szívébe és a tüdejébe jutottak.

A fiatal lánynak szerencséje volt: bár a szüleit felkészítették a legrosszabbra, a szervezete jól reagált a kezelésre, és néhány héten belül felépült, bár sportolni sosem térhet majd vissza.

Alyce egyébként nem az egyetlen, akinél ilyen szélsőséges mellékhatásokkal járt a fogamzásgátló szedése, az arra hajlamosaknál – és erre minden gyártócég figyelmeztet – valóban vérrögöket képezhet. Nagy-Britanniában minden 100 ezer fogamzásgátlót használó nőből 15-30 szervezetében keletkezik vérrög.

A szakemberek épp ezért kérnek mindenkit, hogy még mielőtt felíratnák a tablettákat, vizsgáltassák ki magukat alaposan, különös tekintettel a trombózisra való hajlamra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik