Évről-évre turistalátványosságnak számítanak az izmaeli piacon kínált, emberfejnyi nagyságú ehető gombák, amelyeket a környékbeliek a Duna deltájának egyik szigetén gyűjtenek. A gombászok – érthetően – szigorú üzleti titokként kezelik a pontos lelőhelyet, melyről csak annyit tudni, hogy a Kiszlickij-sziget egyik nehezen megközelíthető szegletében bújik meg.
A gombák önmagukban nem számítanak különösebb gasztronómiai ínyencségnek. A közönséges csiperkék egyik fajtájáról van ugyanis szó, amelyek azonban ismeretlen okból – talán a sziget sajátos klímájából adódóan – hatalmasra nőnek. Nem ritkák a 7 kilogrammot, sőt az azt meghaladó súlyt elérő egyedek sem.
Még az áruk sem túl borsos. Az eladók 400-500 forintnak megfelelő összeget kérnek kilójáért. A vásárlók mégsem tülekednek értük, mivel egy-egy darab még egy népesebb családnak is sok egy kiadósabb vacsorára, és köztudott, hogy a gombás ételeket nem egészséges hosszabb ideig tárolni, még lefagyasztott állapotban sem.