Élet-Stílus

Negyven másodpercenként megöli magát valaki

depresszio(960x640)(3).jpg (depresszió, )
depresszio(960x640)(3).jpg (depresszió, )

A világon évente csaknem egymillió ember követ el öngyilkosságot.

Az utóbbi években csökkent ugyan az öngyilkossági kísérletek száma a Vajdaságban, de Szerbiában még mindig az észak-bácskai Szabadkán és környékén regisztrálják a legtöbb esetet – adta hírül kedden a szerbiai tömegtájékoztatás.

Szabadkán és környékén százezer lakosra számítva 30 az öngyilkosságok száma, míg a szerbiai országos átlag 9, ami megfelel az európai átlagnak is.

A szabadkai Közegészségügyi Intézet jelentése szerint 2012-ben Észak-Bácskában 61-en követtek el öngyilkosságot, a kísérletek száma viszont ezek többszöröse is lehet. Pontos adatok nincsenek, mivel az egészségügyi intézmények csak a halállal végződő eseteket kötelesek jelenteni.

A statisztika azt mutatja, hogy a nők gyakrabban próbálják meg eldobni az életüket, viszont a férfiak próbálkozásai gyakrabban végződnek halállal. A legtöbben gyógyszerrel vagy fegyverrel végeznek magukkal.

A világon évente mintegy egymillió ember követ el öngyilkosságot, vagyis minden negyvenedik másodpercre jut egy. A Vajdaságban körülbelül 17 óránként öli meg magát valaki.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a világ lakosságának 5 százaléka kísérel meg öngyilkosságot élete során, a gondolat viszont a népesség 10-14 százalékának a fejében megfordul. A 100 ezer lakosra jutó öngyilkosságok száma Litvániában és Oroszországban a legmagasabb, míg Dél-Amerikában a legalacsonyabb. A WHO szerint a mentális betegségek és a pszichés zavarok, valamint a stressz a következő évtizedekben az egyik legsúlyosabb egészségügyi problémává válhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik