Tudomány

Rutinvizsgálattal kimutatható az önpusztító hajlam

vérvizsgálat (vérvizsgálat, )
vérvizsgálat (vérvizsgálat, )

A vér egyes anyagainak szintje előre jelezheti, kinél nagy az öngyilkosság kockázata - jelentették be amerikai kutatók kedden.

Egyes jelzőanyagok szintje lényegesen magasabb az öngyilkosságot fontolgató, bipoláris zavarral, azaz mániás depresszióval kezelt betegek és az öngyilkosságot korábban megkísérlők vérében – írták tanulmányukban az Indiana Egyetem tudósai.

Három éven keresztül követték a kutatók bipoláris zavarral diagnosztizált betegek egy nagy létszámú csoportját. Félévenként vért vettek tőlük, és kikérdezték őket. Ezután a résztvevők közül annak a kisebb csoportnak a vérmintáján végeztek el különböző vizsgálatokat, amelynél az öngyilkosság fontolgatása hirtelen erős meggyőződéssé változott.

Megtalálták az önpusztításra utaló gondolatok “magas” és “alacsony” szintjének genetikai kifejeződését. A vérben a SAT1 nevű anyag és egy sor más marker emelkedett szintje volt az öngyilkossági terv legerőteljesebb biológiai jelzése.

Az eredmények szerint a vér jelzőanyagai nem pusztán az öngyilkosság pillanatnyi, hanem hosszú távú kockázatát is megmutatják. Évente a világon egymilliónál is többen dobják el maguktól az életet, és tragédiájuk megelőzhető lenne – derül ki a tanulmányból.

Noha a kutatók bizonyosak eredményeik érvényességében, hozzátették, hogy csupán férfiak vettek részt a vizsgálatban. Nemcsak nőkre szeretnék kiterjeszteni a kutatást, hanem kevésbé impulzív, az öngyilkosságot megfontoltabban tervező személyekre is, hogy megbízhatón előre jelezhessék a tragédia lehetőségét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik