Élet-Stílus

Odavannak a lábhosszabbító műtétért a koreaiak

térdsérülés (térdsérülés)
térdsérülés (térdsérülés)

A kockázatok ellenére sem tágítanak a beavatkozástól.

Virágoznak a végtaghosszabbító műtétek Koreában. Egyre több fiatal fekszik kés alá, és kéri ezt az újfajta beavatkozást. A pácienseket az sem rettenti el, hogy a szépészeti beavatkozás komoly következményekkel is járhat: a statisztikák szerint hatból egy betegnél komplikációk lépnek fel, s nem ritka, hogy többé már lábra sem tud állni.

Ugyan a végtaghosszabbító műtéteket eddig azoknál alkalmazták, akiknek a karja vagy a lába – baleset következtében – eldeformálódott, ám az utóbbi időben már azok is igénylik a beavatkozást, akik elégedetlenek a testükkel. A több ezer dollárra rúgó operáció során a páciens szárkapocscsontjába és sípcsontjába teleszkóprudakat helyeznek be, amelyek a rákövetkező hónapok alatt milliméterekre tolják el a csontot. Egy-egy műtét nyomán pedig körülbelül 13 centis növekedés várható.

Koreában évente több mint 600 páciens fizet ezért a beavatkozásért. S mivel óriásit ugrott az igény, már az illegálisan tevékenykedő plasztikai sebészek is megjelentek.

A végtaghosszabbítás azonban nagyon is kockázatos. Többek között egy 20 éves férfinak annyira károsodott a medencéje, hogy többé már lábra sem tud állni, míg egy 30 év körüli férfi csak a műtét után egy évvel tudott először járni, ám akkor is csupán mankóval.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik