A korai fajták szüretelése a nagy meleg miatt mintegy másfél héttel ezelőtt kezdődött meg, védeni kell ugyanis a savakat a minőség megőrzése érdekében – hangsúlyozta Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára.
Az idei szüret után a becslések alapján mintegy 2,5-3 millió hektoliter bor kerülhet a pincékbe. A mennyiséget jelentősen befolyásolja majd a következő hetek időjárása. Ha folytatódik az aszály, tovább csökken a mennyiség, de egy hosszan tartó csapadékos periódus is negatívan hathat.
A cserszegi fűszeres szedése is már megkezdődött Soltvadkert környékén, azaz a kunsági borvidéken is elstartolt a szüret. Amennyiben az extrém meleg fennmarad, akkor ez azzal jár, hogy a közép- és a késői érésű fajták összeérnek, ami szervezési többletmunkával járhat. A szakember szerint, ha napfényes, csapadékmentes hosszú ősz lesz, akkor a túlérett, töppedt szőlőből készülő borkülönlegességeknek lehet jó éve az idei.
A magyarországi borvidékek többségén jó minőségű és jelentős mennyiségű szőlőtermésre számítanak idén.